ЗАСНЕМАНЕ И ПРОУЧВАНЕ НА 38 КМ. ОТ ПЪТЯ КЪМ СИТОВО И ЛИЛКОВО

Работата по проекта не е спирала. Пътят ще бъде разширен с две платна, асфалтиран и поставени мантинели. Вторият, по-късен етап, евентуално ще бъде изграждане и на отсечката до Михалково.

0
359

„В момента се извършват геодезически заснемания и предпроектни проучвания по цялото трасе, както и на прилежащите скали, които са необходими за технологичния проект за ремонт на 37,9 км от третокласния път ІІІ-862 Пловдив – Първенец – Лилково – Михалково“, това съобщи trafficnews.bg

 След близо две десетилетия преминаване през опасни участъци и разбити пътища и неколкократни сериозни заявки за ремонти, местните най-накрая получиха уверение, че родопското трасе ще бъде изцяло ремонтирано и разширено.

Лично премиерът Бойко Борисов инспектира февруари старта на обезопасителните дейности по пътя, след като свлачища бяха откъснали част от пътя. По думите на премиерът де факто път по това трасе никога не е имало, а за изграждането на такъв държавата отпусна 20 милиона, а след дни беше обявено, че ще се заделят още 35 милиона или общо 55 милиона.

Две седмици след началото на офанзивата на пътя, граждани обаче сигнализираха, че техниката е изтеглена и действията по пътя са преустановени. Те изразиха притеснение, че отново пътят ще остане в окаяно състояние и обещанията ще бъдат забравени. Затова от TrafficNews са изпратили запитване към АПИ, на което категорично Агенцията отговори, че процесът по обезопасяване е приключил, тече обследване, за да се премине към изпълнение на ремонта, а всички действия се извършват в максимално кратки срокове.

„В тази връзка проектантът – пътноподдържащата фирма, с която Агенция „Пътна инфраструктура“ има договор по ЗОП за поддържане на републиканските пътища в област Пловдив, в момента извършва тези дейности. Работата по проекта не е спирала. Трасето преминава през тежък планински терен, в дефилето на р. Първенецка, а в участък от 12,9 км – от разклона за с. Бойково до село Лилково, липсва достатъчен габарит и трайна настилка. В началото на март завършиха дейностите, които бяха предприети след обилните валежи в началото на февруари т. г., които активизираха срутището при 19-ти км на третокласния път. Веднага бяха предприети дейности по аварийно почистване на пътя и укрепването му“, отговориха още от АПИ. 

Повечето осиурени пари са за да се разшири мащабът на ремойнта. Първоначално се очакваше реконструкция на пътя до Лилково, в участъка от републиканската пътна мрежа, който е след разклона за Бойково до Брезовица. По последна информацията обаче ще се проектира алтернативен път на Пловдив – Девин през Лилково, което би била една чиста нова възможност за всички пътуващи.

На първо време приоритетно ще се ремонтират най-лошите 9 километра от пътя. Пътят ще бъде разширен с две платна, асфалтиран и поставени мантинели. Вторият, по-късен етап, евентуално ще бъде изграждане и на отсечката до Михалково. Основният път до Михалково няма да минава през селото, а ще бъде изграден обход преди табелата на Лилково. Предвижда де новото трасе да минава през село Чуруково и да се включи в Михалково, а от там към Девин.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here