ГЕОРГИ ЦАНКОВ: Ако кметът е имал опит в бизнеса, нещата се получават много по-добре!

17
82209

Г-н Цанков, защо се кандидатирате за кмет на община „Родопи?

– Защо ли? Ами защото вече 16 години наблюдавам много внимателно трима различни кметове как „управляват“ общината и защото не просто мисля, а съм сигурен, че мога да се справя много по-добре от тях! Убеден съм, че ако предприемач управлява публичните финанси във всеки един сектор, той ще се справи много по-добре от всеки друг.

– Кое Ви кара да мислите така?

– Следя управлението на общината отблизо вече толкова години и… все едно и също! Няма как да се получи, ако не си управлявал своя собствена фирма, ако не си правил свой собствен бюджет, ако не си теглил кредит, който ти лично да връщаш, ако ти лично не си плащал заплата от джоба си, за да ти пука, този който я получава, какво точно е свършил, кога е дошъл и кога си е тръгнал от работа, как се е държал с твоите клиенти… Ако ти лично не си правил ремонт, за който да си платил от джоба си на изпълнителя, който пък си избрал заради най-добрата оферта и на който после да държиш сметка за изпълнението….иначе няма как да стане.

Община „Родопи“ досега е избирала своите кметове по чисто партиен принцип.

Не заради техните лични качества, не заради техните компетенции, а само и единствено заради партийната им принадлежност… и смятам, че докато жителите на община „Родопи“ продължават да го правят, резултатът ще бъде винаги един и същ.

Освен това, огледайте се по останалите общини. Там където кметът е имал опит в бизнеса, някак си нещата се получават много по-добре! Примери много. Ето съседната община Стамболийски. Разходете се да видите центъра на Стамболийски… според мен няма такъв център в нито едно населено място в областта. Похарчените средства са в размер приблизително на 2 500 000,00 лева. За тотален ремонт на огромно читалище, на огромен площад /с настилка от гранит/, на лятно кино, богата палитра от атракции… Сега вижте при нас в „Родопи“… в с. Брестовица си имаме площад с вибро бетонови блокчета за 1 604 000,00 лева.! Главната ни атракция ще бъде фонтан, при това в населено място, в което няма достатъчно вода и негодна за консумиране, за да могат хората да покрият елементарни хигиенни и битови нужди? Друга предвидена атракция е хотел за насекоми! И до днес недоумявам кой ги мисли тези неща?!

– В този мандат работихте добре с кмета Михайлов, какво се случи?

– Добре… Така е. Аз лично положих много старание. Какво ми е коствало да постигам съгласие като председател на Общинския съвет, понякога по невъзможни въпроси, знаем само аз и колегите от моя екип. Вършил съм своята работа като председател през този мандат безупречно, както и целият общински съвет съвсем тихо и кротко. Общинския съвет не е очаквал похвала от никого за своя труд. Всеки един от нас е положил клетва за това, че се труди в името на общността, която го е избрала. И в същото това време някой не спира да се хвали, без да каже нито дума за отлично работещия Общински съвет. Когато в общинския вестник и в медиите към които съвсем очевидно община „Родопи“ е изключително щедра, няма написан нито ред за огромния обем свършената работа в Общински съвет. А в същото време се обяснява напоително как „РАБОТИМ ЗДРАВО“… Е, тогава вече наистина няма как да не се подразниш. На практика излиза, че Общинският съвет е един абсолютно излишен орган! Защо да не го разпуснем тогава?

– Разривът като че ли настъпи на сесията, на която Вие поискахте оставката на директора на СО „Спектър“?

– Не съм съвсем сигурен, че разривът е настъпил тогава. Аз лично отдавна загубих комуникация с управляващите. Що касае до СО “Спектър“, преди повече от година съм сезирал кмета Михайлов за безобразията и двойните стандарти, които са наложени там. Повдигал съм много пъти въпроса за смяната на изпълнителния директор, но, уви! Накрая все пак съветниците взеха това решение.

В село Първенец се носят легенди за рязката промяна в жизненият стандарт на работещите в това дружество, за новите автомобили, с които част от персонала ходят на работа.

Дружество е общинско и би трябвало да внася пари от печалба в бюджета на общината. В действителност обаче нещата не изглеждат така. За 45 месеца директорът е получил около 150 000,00 лв. заплата и отделно не ми се мисли колко лева за осигуровки, а пък в същия този период е внесъл в бюджета на общината едва 50 000 лв. Вие смятате ли това за нормално? Имота, който стопанисва „СО-Спектър“ ЕАД е почти 175 декара. Ако го бяхме дали под аренда земята, за това време община „Родопи“ щеше да е спечелила досега повече и то без нито един скъпо платен служител! Същият този изпълнителен директор харчи над 20 000 лв. на месец за външни услуги и други! На последната сесия присъстваше и го попитах за какво се харчат тези огромни суми. Едва обясни за „счетоводство и за избутване на депонираните отпадъци“! Не искам да занимавам аудиторията с излишни неща, иначе бих могъл да Ви разкажа още много. Ето защо съм взел решение за смяна на изпълнителния директор. Радвам се, че и колегите от групата на ГЕРБ ме подкрепиха за тази смяна. Аз всъщност не съм направил нищо нередно. Просто съм опитал да защитя общественият интерес.

За съжаление кметът Михайлов въпреки изнесените факти смята, че г-н Смирнов е един прекрасен мениджър и обжалва решението на Общински съвет, което е взето с мнозинство от общинските съветници. Защо го е направил, след като твърди, че няма никакво отношение към работата на това общинско дружество, чийто принципал е Общинският съвет? Нека читателите си отговорят сами. Впрочем преди дни излезе определение по жалбата на кмета на община „Родопи“ адвокат Павел Михайлов, а именно, че тя е процесуално недопустима. Сега разбира се той има право и да обжалва пред Върховен административен съд, но искрено се надявам да не го прави и да спре да излага както себе си, така и институцията, която представлява.

17 КОМЕНТАРА

 1. Сашка Ганева
  Иван Синев
  Мила Келифарева
  Иван Николаев
  Куна Карагьозова
  Нужно ли е да изброявам още велики българи, които някои хора тук явно не са и чували дори?

 2. За сетен път се убеждавам, че това българите сте уникални тъпанари, повтарям уникални! Хората по целия свят, една историческа личност да е минала през тяхното село, и изграждат цяла камара от легенди за да привличат туристи! А вие сте най-бедната държава в Европейския съюз, защото сте умници, уникални, всичките до един! Анализатори, историци, архитекти, ясновидци, многознайковци, плямпала, празнодумци и най-вече големи тарикати, които никой не може да измами.

  • Моля да не използвате Българската азбука, ако имате такава ненавист към всичко Българско!

   • Драга госпожо ГанчЕва/предполагам/,
    Това не е ненавист, а обикновена житейска констатация! Съжалявам, че не сте уловила иронията. Това което съм казал, не е поради ненавист, а защото считам България за моя втора родина и ме боли, с каква лекота си самоунищожавате историята, културата и миналото.

 3. Цитат : „Georgi Fiziev – Via Мира Манолова

  Ахахаааааа, това с Кольо Фичето и „Нотр Дам“ в 1866 изби рибата…

  Вие наред ли сте, бе? Какъв Мидхат паша, какъв „Ориент експрес“, какво отводняване е правил на „Нотр Дам“ Кольо Фичето“ и каква чешма?“

  В 1865 -67 Кольо Фичето строи Беленския мост…

  В 1866 е построена първата жп линия у нас – Русе – Варна и тя става единствената…

  В 1870 – 74 барон Хирш прокарва жп линия от Цариград до Белово и край, свършва линията…

  Пътуващите от Западна Европа са слизали в Ниш, туй в Сърбия, и оттам са маали до София 160 км, а после и до Белово още 80 км и едва тогава са можели да се качат на железницата за Цариград. И не си спомням при Иречек ли беше, но той описва как пътниците били съветвани по тоя маршрут с брички и разни такива превозни средства да внимават за разбойници, че било фрашкано…Това обаче означава и обратното – за да стигнеш Западна Европа, е требвало да се докопаш до Ниш в Сърбия, ако годината е била 1866…

  Що се отнася до „Ориент експрес“, първият тръгва от Париж за Истанбул в 1883, 2 години след като Кольо Фичето се е преселил вече в по – хубавия свят, за да вдига там своите църкви и да опъва своите белокаменни мостове…

  Така че аре малко по – сериозно, но ако не требва да го даваме сериозно, ок:

  Вдига се Кольо Фичето от Бяла, Русенско и пеша стига до Ниш за 2 седмици, а оттам се качва на влака за Париж и като пристига на гарата, с питане намира и „Нотр Дам“: „Бон соар. Же суи Кольо Фичето. Къдя ий тйечът? Юн момент…Ей сига за 2 часъ ви утвуднявъм катидралътъ и съ връщам у нас, чи Белйенскийът мост ма чака…“ Два часа по – късно: „Готово, няма тйеч, няма нищо… И идин чучур ви изкарах, да си пиите вода студена. Оревоар, чи щи гонйъ „Ориент експрйесъ“ на 5 часъ и 20 минути….“

  И отива Кольо Фичето да гони „Ориент експреса“, ама нема нужда да бърза, щото той тоя трен ще потегли чак след 17 години и неколко минути…

  Божеее, пази България! “ Край на цитата !

 4. Аз живея в североисточна България и имам отлична представа за това което съществува като архитектура. Митхат паша, изобщо не е допускал намесата от рята да се занимават с извън-граничните проблеми на Османската девлеттия / империя / . Да не говорим пък за дворецът Бейлер бей в Истамбул , който е строен 1 година преди,както се казва в историята храмът да почне да се руши. Силно се съмнявам ,че един мост и нколко къщи, невиждани като архитектура изостаналия български народ ще са нещо великолепно за напредналите французи!!! Кольо Фичето е легендарен и даровит българин, но не и архитект с такъв ранг.

 5. Току що по Нова ТВ един тип каза следното: Това е една легенда, една история, в която не се знае кое е истина и кое не.
  Ами като не знаеш „кое е истина“ как определи, че е легенда бе, аланкоолу?!

  • Абе, анонимен келеш! Болна комплексарщина е твоята простотия, дето я демонстрираш пред всички! Прочети романа „Под игото“, главата Радини вълнения, описан си там едно към едно! И понеже си тъп като свински гъз едва ли ще разпознаеш в образа на Киряк Стефчов, но това си ти и останалите българомразци като теб.

   • Хей задник, защо лъжеш бре? Нищо подобно не е описано в „Радини вълнения“.
    Това е една измислица за „повдигане на българския дух“.

    • Задник и на майка ти тъпия син. Знаех си, че си прекалено тъп, за да разбереш какво имам предвид, но такива сте всички отворковци в тази изстрадала страна.

 6. Излиза, че е легенда, НЯМА НИТО ЕДНО ДОКАЗАТЕЛСТВО!!! Историци и изследователи на Кольо Фичето отричат това да е истина. Французите също. Може да се направи справка! Сега е наред да изскочи някое предсказание Баба Ванга!

  • Ами приведете някакви факти. Дайте някакви доказателства. Хората се позовават на конкретни личности и имена, а вие с едни голи твърдения. Аз пък имам познат, който твърди, че в началото на миналия век някакъв кмет на Париж забранил да се разказва тази история и наредил да разрушат чешмичката, защото се влюбил в български младеж, градинар, но нашият харесвал жени, а не мъже. Който разбрал, разбрал!

   • Ха ха ха… „Хората се позовават на конкретни личности и имена,“ нищо не каза Българино… всеки може да намеси Кольо фичето в нещо подобно. Но не е истина. 1866 са реставрирали църквата и са издигнали една от кулите. Нищо няма написано за подпочвени води. А те „подпочвените води“ знаеш ли къде са?….
    Ето ти доказателство:
    Подпочвените води драги не са подпочвени, а това е Сена. Да църквата е на остров на река Сена и там не може да има точно такъв проблем. Чешмичката на Кольо би трябвало да е с речна вода … ха ха ха….
    Легенда е това! Пълна легенда!

   • Като че ли не разбирате върху кого лежи тежестта на доказателсвото. Бих ви посъветвал да прочетете за Чайникът на Ръсел.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here