ЗАЩО СОЛТА ПОДОБРЯВА ВКУСА НА ХРАНАТА?

0
2377

Това от части се дължи на факта, че „солено” е един от петте основни вкуса, които човешкият език може да усети. Тези вкусове: солено, горчиво, сладко, кисело и умами (ако не сте запознати с този тип, то това е глутаинова киселина, която се съдържа в много храни, включително някои типове месо и е в основата на мононатриевият глутамат, известен още като MSG.

Допълнителното количество сол има и други ефекти освен този, че прави нещата по-солени. Главно, добавянето на сол в храната, помага на определени молекули в нея по-лесно да бъдат отделени във въздуха, като по този начин подобряват аромата на храната, което от своя страна е важно за нашите възприятия за вкус.

Доказано е също, че солта потиска горчивия вкус. Така че добавянето на малко сол не само ще увеличи възприятието ви за соленост, но ще намали това за горчивина. И накрая, добавянето на сол към сладки и кисели неща, макар да няма същият ефект върху тях, както върху горчивостта, спомага за балансирането на вкуса, правейки го по-богат.

Малко любопитни факти за солта:

  • Двата основни компонента на солта, хлоридни и натриеви йони, са необходими за всички познати живи същества, макар и в много по-малко количества, отколкото консумира човекът.
  • Солта също участва в процеса, чрез който тялото ви регулира водното си съдържание (баланс на течности).
  • Всички четири катионни електролити (натрий, калий, магнезий и калций) се намират в нерафинираната сол.
  • Думата “салата” идва от древна римски практика на осоляване на листни зеленчуци; “Салата” буквално означава “солени”.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here