„ИНВЕСТБАНК“ НА ПЕТЯ СЛАВОВА ДЪРЖАЛА МИЛИОНИТЕ ОТ ВЕНЕЦУЕЛА

0
2877

„Инвестбанк“ АД е българската банката, където са идвали милионите от Венецуела в сметки на адвокат Цветан Цанев, твърди водещи родни медии.

Официалната версия, поднесена от българските власти, гласи, че по сигнал от САЩ ДАНС е влязла на проверка в неназована банка за неназована сума, получена неясно кога от държавната петролна компания Petróleos de Venezuela (PDVSA) по сметка на неназован адвокат.

ДАНС вече е влязла на проверка в трезора на Петя Славова, за да установи пътя на парите от Венецуела към българския бенефициент, който е прибирал средствата в доверителни сметки. От тях след това те отивали в други сметки на негови „клиенти“ и напускали България, както разкри по-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров.

Както бе съобщено по-рано днес, разследването на родните служби е започнало след сигнал на американското разузнаване и е установено, че милионите от Венецуела пристигали в малка родна банка с българска собственост.

Действията са започнали вчера със съдействието на БНБ, като сметката е блокирана, за да не потеглят пари в други посоки, което вече се е случило с част от тях.

Сумата, за която става въпрос, е от порядъка от минимум 80 млн. долара според едни източници, а според други от порядъка на 140 млн. долара.

По думите на главния прокурор Сотир Цацаров сметката е открита по надлежен ред и засега подозренията не са свързани със самата банка. Но не е ясно дали тя е сигнализирала финансовото разузнаване за нещо съмнително и ако това се е случило, защо се стига до реални действия чак след постъпила по дипломатическа и оперативна линия информация от САЩ.

Титулярът на сметките е лице с българско и с още няколко гражданства. По думите на директора на ДАНС Димитър Георгиев той живее в различни държави и в момента не пребивава на територията на България.

Според информация, публикувана в „Биволъ“ потвърдена и от „Капитал“, става дума за Цветан Цанев, когото разследване на сайта от 2015 г. свързва с Инвестбанк и по-конкретно с Димитрийка Андреева. Тя е член на надзорния съвет на банката и представител на миноритарния акционер – оманецът Адил Саид Ахмед ал Шанфари. Той влезе в банката през 2012 г., когато капиталовите й показатели падат под регулаторните изисквания. Срещу 50 млн. лв. чрез увеличение на капитала той придоби малко под 25%, а впоследствие делът му се покачи до над 30%.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here