Започва работа по „Родопската магистрала“

0
491

‘Ще се направи анализ на възможностите за изграждането на южния скоростен път от Благоевград през Доспат – Смолян – Мадан – Кърджали – Хасково, който е залегнал в стратегическите приоритети на България преди години, но реално по проекта не е работено“, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

Припомняме, че „Родопската магистрала“ влезе в дневния ред на правителството през есента на 2015 година. Тогава предвижданото пътно строителство се очертаваше като мярка по план „Спираме 10 000 бъдещи гурбетчии от областите Смолян и Кърджали“.

Години по-рано – през май 2006-а, тогавашният зам.-министър на благоустройство, покойният вече кърджалиец Димчо Михалевски обяви, че България и Гърция работят по проекта за т.нар. „Родопска магистрала“. Той допълни, че финансирането на обекта ще е по оперативната програма „Регионално развитие“.

Пътят ще пресича Гоце Делчев, Доспат, Борино, Девин, Смолян, Ардино, Кърджали, Крумовград, Ивайловград и ще завърши в гръцкото селище Кипринос.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here