Ръст на чуждестранните инвестиции в Пловдивско с близо 15%

0
219

Добри новини за индустрията у нас – устойчиво растат преките чуждестранни инвестиции. Само за 2022 година в Пловдивска област те са се увеличили с близо 15%, отчитат от Териториалното статистическо бюро – Юг. Новият фокус за свежи финанси е декарбонизацията на производството, което вече се превнръща в емблема за „Тракия икономическа зона“.

Над 200 милиона лева са инвестициите, които е направила една немска компания у нас за изминалите пет години. Част от тях е работещата вече система за геотермална енергия, която ги прави напълно независими от природния газ. Прогнозата е, че въглеродната неутралност ще стане новият стандарт за конкуретноспособност, затова фирмите в Тракия икономическа зона подписаха харта, че ще се стремят да произвеждат без въглероден отпечатък.

„Това е голям сигнал за инвеститорите, че тук се работи в тази посока. Повечето инвеститори в Западна Европа вече приемат за даденост въглеродната неутралност, възобновяемата енергия, и ние всъщност тук поставяме основите на това нещо, показваме, че тук може да се направи“, каза Мартин Гънчевски – ръководител „Здраве и безопасност“ в немска компания.

През 2024 година се очаква в Тракия икономическа зона да бъдат вложени поне 250 милиона лева.

„Имаме китайски инвеститор в областта отново на автомобилните части, на металообработката. Всичко това ни дава уверение, че сме на прав път и всички тези усилия, които правим и за развитие на професионалното образование и посоката, която поехме към декарбонизация са в успешна посока, че са забелязани“, посочи Пламен Панчев – изпълнителен директор на „Тракия икономическа зона“.

От преките чуждестранни инвестиции пряко зависят и доходите на българите, които също бележат ръст, отчитат анализаторите.

„Ние сме рекордьори по ръст на нарастване на доходите за 2023 година. Българинът постоянно се оплаква и сега се оплаква, но от 2002 до 2023 година, най-бързо изпреварваме всички други държави и догонваме няколко години. Ние бяхме до 22-29 процента от средното за Европа, сега сме 62“, коментира Светослав Гледачев – финансов анализатор.

Около 8% е средното увеличение на заплатите в „Тракия икономическа зона“ и въпреки прогнозите за рецесия, тук масови съкращения не се очакват, а напротив – поради липса на достатъчно кадри, се наемат дори служители от трети страни, пише БНТ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here