Най-интересните моменти от празника на лозите и винарството в община “Родопи“

0
678

Самият празник „Трифон Зарезан“ е наречен от хората „Зарезан“, защото се празнува в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята.

В този ден се почита и православният светец Свети мъченик Трифон – покровител на лозарите, винарите и кръчмарите.

Празникът в “Родопи“ и тази година започна още рано сутринта с шествия до лозовите масиви на територията на населените места, освещаване и благославяне на лoзите, и ритуално зарязване.

През хубавия български народен празник бяло и червено вино се ляха в Брестовица, Първенец, Брестник, Марково, Цалапица, Белащица, Кадиево, Браниполе, Крумово, Ягодово и Устина.

Тържествата в Брестовица посветени на винения еликсир  започнаха още на 13 февруари с концерт, посветен на Трифон Зарезан в читалище „Съзнание- 1873“.

Празничният 14 февруари започна с литургия в храм „Свети Теодор Тирон“, след което с хоругви и звук на българска гайда местните лозари и винари се отправиха към центъра на селото за официалното откриване на празника. Жители и гости на Брестовица се събраха и в литийно шествие се отправиха към местността „Бяло поле“ край селото.

След молитвата за здраве и берекет лозите в Брестовица бяха зарязани, както повеляват народните обичаи.

Кметът на общината – Павел Михайлов и кметът на Брестовица – Мария Манолова спазиха традиционния ритуал и извършиха първата резитба.

След ритуалното зарязване, празника продължи с награждаването на победителите в конкурса за „Най-добро домашно вино“ от реколта 2023 година.

Празникът в селото продължи с фолклорната програма на танцов състав „Тракийци“ при НЧ „Съзнание 1873“ с художествен ръководител Тина Славчева и музиката на оркестър „Шевица“ с ръководител Ивайло Шопски.

С шествие до лозовите масиви, под съпровода на жива музика осигурена от „Трайков транс“, в изпълнение на Луко Буров, беше отслужен молебен за благоденствие от отец Ерм, свързан със зарязването на лозята в село Първенец. На празника присъстваха Кмета на селото Ренета Плевнелиева, общинските съветници Георги Цанков и Даниела Кузманова, жители и гости.
Празника посветен на напитката на боговете продължи в клуба на пенсионера с вкусна почерпка и народни веселия.

Отец Васил благослови за здраве, плодородие и благоденствие в село Кадиево. Зарязването на лозето бе съпроводено с пожелания към Кадиевци за вяра, оптимизъм, щастие и обич.

В Белащица пък си пожелаха да се роди много грозде и да са пълни бъчвите с руйно вино през цялата година.

По традиция в Цалапица имаше танци, руйно вино и мезе на зарязването на лозите.

В Крумово лозите също бяха зарязани на един от най-големите празници, който се смята за началото на земеделската или селскостопанската година.

 

Кметство село Устина, НЧ „Напредък“, Винарска изба „Юстина“ и Земеделска кооперация-Устина отбелязаха традицията с водосвет, отслужена от Отец Симеон, и зарязване на кооперативните лозя в местност „Стадиона“.

СВС „Младежки сърца-Диана Иванова“ село Марково с ръководител доктор Борислав Борисов, изпълниха музикална програма по случай ритуалното зарязване на лозята в Марково.

Лозарите, винарите, кръчмарите в Брестник приемат Св. Трифон за свой покровител и за пазител на лозята, защото приблизително по това време през годината започва резитбата на лозята.

Празникът в селото за поредна година беше отбелязан от лозари и винари с пищни тържества.
Шествието тръгна от центъра на Брестник към лозята в селото, за да се извърши зарязване.

След традиционното зарязване танцьорите от фолклорен ансамбъл “Тракия“ изнесоха програма пред читалището. Дъждът не уплаши танцьорите и присъстващите на празника.

Празненствата продължиха на центъра с музика на живо, скара и традиционното Червено вино. По време на празника имаше и съзтезание за най-добро домашно вино.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here