ЗАГРАБЕНОТО „ОСМО ЧУДО НА СВЕТА“- КЕХЛИБАРЕНАТА СТАЯ

На 30 септември група полски водолази обявиха, че са открили останките на кораба "Карлсруе" край полското крайбрежие. Дали сред тях не са и безценните кехлибарени панели?

0
302

Полски водолази откриха корабокруширал кораб, който според медийни публикации може да съхранява останките от прочутата Кехлибарена стая от царската епоха на Русия. Безценното съкровище изчезва мистериозно, след като е заграбено от нацистите по време на Втората световна война.

Руската Кехлибарена стая, заснета през 1917 г. Ослепителното пространство е облицовано с тонове фино гравиран кехлибар, злато и бижута. Тя е подарена на руския цар Петър Велики от пруския крал Фридрих Вилхелм I през 1716 г. Заради своето изящество е наричана „осмото чудо на света“.

Кехлибарът е вкаменена дървесна смола, която се е втвърдила до подобни на скъпоценни камъни парчета през десетки милиони години под земята. Той е смятан за много ценен още от праисторически времена заради полупрозрачната си карамелена красота.

До 1941 г. Кехлибарената стая е разположена в Екатерининския дворец в бившата резиденция на руските царе в Царско село, близо до Санкт Петербург.

По време на германската инвазия в Съветския съюз, куратори от Екатерининския дворец се опитват да демонтират и защитят Кехлибарената стая от нацистите. Но след като няколко крехки кехлибарени панели се разпадат по ръкавиците на работниците, е взето решение съкровището да се скрие зад набързо изградени фалшиви стени.

Опитът руското съкровище да бъде скрито е разкрит бързо и стаята е заграбена от нацисти, които го пренесят в Кьонигсберг, днешният Калининград. Тогава това е германски регион. Те го оставят за съхранение в градския замък.

Скоро обаче настъпва обрат и съветските войски настъпват в контролирана от нацистите територия. По време на преминаването на Червената армия през Кьонигсберг, което е подкрепено от масивна въздушна подкрепа на съюзниците, голяма част от града е унищожена.

Много експерти, които са изследвали съдбата на Кехлибарената стая, вярват, че безценните панели са били унищожени в огнената буря, която е опустошила голяма част от града, но продължава да се носи слух, че бягащите германци са пренесли ламперията на Кехлибарената стая на борда на параход.

След настъпването на Червената армия в началото на 1945 г. започва евакуация с лодки в Балтийско море. Параход, наречен „Карлсруе“, е един от 158-те плавателни съда, потопени по време на масивната морска евакуация. Известно е, че към момента на потъването си корабът е превозвал 1058 души и голям товар.

На 30 септември група полски водолази обявиха, че са открили останките от „Карлсруе“ край полското крайбрежие.

Снимка, направена вътре в кораба, за който се твърди, че е потопен от съветските военни самолети. Полските водолази разпространиха изявление, в което се казва, че корабът е „практически непокътнат. В неговите трюмове открихме военни превозни средства, порцелан и много сандъци с все още неизвестно съдържание“.

Снимка от вътрешността на кораба „Карлсруе“. Очаква се през следващите дни да бъде разкрито какво съдържа корабният товар.

 

След изчезването на съкровището по време на Втората световна война съветските власти възлагат на екип реставратори, сред които е и Вячеслав Куракин, да реконструират Кехлибарената стая в Екатерининския дворец.

Реставраторите Вадим Гундаров и Игор Петричев използват историческа снимка за справка по време на реконструкцията. Работата по възпроизвеждането на Кехлибарената стая отнема 24 години.

Реконструираната Кехлибарена стая, както изглежда днес. Един от водолазите, участващи в откриването на потъналия германски кораб, твърди, че „може да предостави фундаментална информация за изчезването на легендарната Кехлибарена стая“.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here