ЕЗЕРОТО БАЙКАЛ

То е най-дълбокото и най-голямо сладководно езеро в света.

0
326

Езерото се намира в южната част на Източен Сибир, Русия, на границата между Иркутска област и Република Бурятия, близо до монголската граница. През 1996 г. е обявен от ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Байкал е на възраст от най-малко 30 млн. години, което го прави и най-старото езеро в света. То се намира в земетръсен район и с всяко земетресение става все по-дълбоко. Освен това, земята по дъното му е релефна и се нагрява, за което все още не е намерено обяснение.
То е и една от най-богатите сладководните екосистеми в света. „Дом е на около 1700, до 1800 ендемични растителни и животински видове“, казва Дженифър Кастнър от Pacific Environment. Такъв уникален обитател е сладководният Байкалски тюлен, наричан нерпа. Той не се среща никъде другаде по света.
Езерото дава 20 на сто от световното производство на прясна вода, поради дълбочината си. Обемът му е 23,013 куб. км, което е еквивалентен на всичките пет от Големите езера на Северна Америка и го нарежда на второ място по обем в света, след Каспийско море. Площта му е 31 722 кв. км, а най-голямата дълбочина се намира на 1219 м. под морското равнище.
Дори и в най-големите дълбочини, водата на Байкал е богата на кислород. Други забележителни свойства на байкалската вода са, че в нея има много малки количества разтворени и измерени минерални вещества и нищожно малко органични примеси.
Водата е кристално бистра и прозрачна. През лятото, когато ледът се топи, от сибирските планини може да се надникне до 40 м. дълбочина.
Езерото Байкал винаги е имало изключително важна историческа роля в руската страна и е залегнало дълбоко в митологията и фолклора на народите от региона. Във водите му има 27, предимно необитаеми острова, но най-големият е дълъг 72 км и се населява от около 1500 души.
Да се полюбуват на неповторимото езеро всяка година там прииждат над 500 хил. туристи, което донякъде застрашава уникалната екосистема на района. Освен това климатичните промени оказват влияние върху по-интензивния цъфтеж на водораслите, които застрашават другите видове във водите на езерото.

Замръзналите води на езерото Байкал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here