ВЕТЕРИНАРИ:НЕ ВЗЕМАЙТЕ ИВЕРМЕКТИН,ТОКСИЧЕН Е!

0
338

Търсенето на ивермектин – лекарство, което у нас се използва във ветеринарната медицина за лечение на краста, е нараснало обезпокоително. За това съобщават от Българския Ветеринарен Съюз, като призовават хората да не купуват и да не се самолекуват с медикамента, тъй като рискът от предозиране и свързаните с него тежки странични ефекти, включително смърт, е много голям.

Търсенето на ветеринарното лекарство започна след телевизионно интервю на проф. Иво Петров, кардиолог в болница Сити Клиник. Той цитира проучване, което в момента тече в Австралия.

Препаратът се тества там за ефекта му при новия коронавирус. Лабораторните наблюдения показали, че в клетъчни култури ивермектин  успява да намали 5000 пъти за 48 часа наличието на COVID-19. Удивителното е, че този резултат е постигнат само с една доза.

Всички специалисти, включително и проф. Петров обаче подчертават, че на този етап става дума за чисто научно съобщение и медицината е още далеч от приемането на конкретни указания за използването му в клиничната практика за лечение на коронавируса. Ако изобщо се стигне дотам, първо трябва да се направят изпитания в реални условия при хора, за да се прецизира дозата и точните показания за приложение на лекарството. В момента официалните препоръка включват други лекарства, които обаче също се прилагат след лекарско предписание, по-често в болнични условия.

За какво се използва ивермектин сега?

Ивермектинът е лекарствен продукт, регистриран у нас за нуждите на ветеринарната медицина. Има изразено противопаразитно действие. В България се използват много от продуктите от групата на Ивермектина, се посочва в писмото на Българския Ветеринарен Съюз.

Оттам обаче подчертават, че става дума за силно токсичен препарат, който твърде лесно може да се приеме в свръхдоза.

„Ние от Български Ветеринарен Съюз смятаме, че подобни телевизионни изявления, в тези времена, когато хората са уплашени, неправилно информирани, могат да предизвикат вълна от масова неправилна употреба на Ивермектин, която да доведе до по-страшни последици, дори смърт на хора“, се казва още в писмото. То е подписано от д-р Димитър Яновски, председател на БВС на ОК София-град.

В някои страни препаратът е одобрен и за хора

В някои страни ивермектин е регистриран и за употреба при хората – това са Австралия, Франция, Япония, Холандия, САЩ и др. Показанията му са подобни на тези във ветеринарната медицина –  за лечение на онхоцерциаза, лимфна филариаза, стронгилоидоза или краста.

Регистриран е от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) като антипаразитен агент с широк спектър, който през последните години е показал антивирусна активност срещу широк спектър от вируси in vitro. Включен е в списъка на основните лекарства на СЗО, което го прави широко достъпен.

В САЩ обаче положителният ефект, разпространяван от медиите, за ивермектина започна да се разсейва от правителството. Заради грешно разпространена иформация, хиляди американци започват да използват ивермектина срещу ковид-19, въпреки, че на този етап той се намира само на базово в проучване на ефекта му върху човешкото тяло, публикува theguardian.com

От Федералната агенция по храните и лекарствата съобщават, че вместо ваксина населението е започнало да използва ивермектин. 

Властите апелират „Спрете да използвате този медикамент!Вие не сте животни!“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here