ИНТЕРЕСНО ЗА ДИОМИДОВИТЕ ОСТРОВИ

0
312

Между Диомидовите острови дистанцията е само 3,7 км.

Любопитно е,че между тях минава линията на смяната на датите и има почти един ден разлика- 21ч.

Освен това,през зимата морето замръзва и можеш да преминеш пеша от единия на другия.
Когато на единия остров е 11.00 часа,на другия е 8.00 часа.
Малкият от островите е американска територия. Ескимоското име на острова е Ингалик – „противоположен“. Според археологическите находки на острова е била развита културата, пример за което е сложната церемония за ловуване на китове. На него е разположено едно от най-западните населени места на САЩ– ескимоското село Диомид. То е на около 3000 години и има 135 местни жители – ескимоси. Там са отворени училище и магазин, а пощата се доставя с хеликоптер при хубаво време. На 9,3 км на югоизток е скалата Феруей, която е част от архипелага, но по принцип не се смята за Диомидов остров.
На големия пък живеят стотина човекана  руска територия.  Ескимоското му название е Имаклик – „обкръжен от вода“. Островът е част от Чукотска автономна област. Наречен в чест на морския офицер Макар Ратманов. По-голямата част от местното население на остров Ратманов са били транспортирани на континента. На острова е най-източната военна част и граничен пост на Русия.
Представяте ли си?
Само с една малка разходка можеш да пътуваш един ден към бъдещето или един ден към миналото.
Поради това единият от островите се нарича остров Утре,а другият остров Вчера.
От 1989 г. между Русия и Съединените щати има споразумение за безвизови пътувания на местни жители, които да се посещават едни други помежду си.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here