ТЪРСИ СЕ ДА СЕ НАЗНАЧИ ЧОВЕК ЗА ЗАПЛАТА 4000 ЛЕВА, БЕЗ ДА ПРАВИ НИЩО

0
2359

Експериментатори и художници от Швеция търсят човек, който до края на живота си няма да прави нищо определено и ще получава  заплата, след което и пенсия. При това той дори не е длъжен да лентяйства – ако иска, може да си намери нормална работа, но въпреки това ще си получава заплата „за нищо“.

Как е възможно и в какво е смисълът на експеримента? Историята е интересна.

През 2017 г. Агенцията за публично изкуство в Швеция и Шведската транспортна администрация обявиха международен конкурс за артисти, желаещи да допринесат с идеи за проектирането на жп гара „Коршенген“ в Гьотеборг. Само че, вместо да измислят действителни дизайнерски идеи, шведският дует на художниците Саймън Голдин и Якоб Сеннеби предложиха паричната награда да бъде използвана за заплащане на заплатата на един работник, който да прави абсолютно нищо през целия ден. Така започна проектът „Вечен труд“.

Двамата артисти дори измислиха план, с който да гарантират, че наградният фонд ще бъде достатъчен, за да се обезпечи заплащането на безполезния служител за „вечността“, което в този случай означава 120 години. Плана включва създаване на  фондация, която да предотврати облагането на наградния фонд, а след това да инвестира парите във фонд за дялово участие. Изчисленията им показват, че има 75% шанс да могат да плащат месечна заплата в размер на $ 2,312 плюс годишно увеличение на заплатата с 3,2% на година, за 120 години или повече.

В името на справедливостта, избраният кандидат все пак ще трябва да прави нещо. Всеки ден той ще трябва да идва на същата железопътна станция и да бие по часовника, което ще включи лампички около него, така хората ще знаят, че индивидът е започнал да работи. През останалата част от деня, той може да не прави нищо, до вечерта, когато трябва да дойде пак и отново да бие по часовника, за да изгаси светлинките. Така той ще оповестява края на работния си ден.

За това нещо той ще получава около $2300 (4000 лв). Предвидени са даже социални придобивки и отпуска.

Но какъв е смисълът?

Голдин и Сенеби честно отговарят, че смисъл няма… И по- точно, смисълът е в това, че експериментът е безсмислица.

Ако вече си мислите „къде да се регистрирам?“ Имаме лоши новини за вас. Тъй като жп гара „Корсваген“ е все още в процес на изграждане, позицията ще стане достъпна едва през 2026 г., след като станцията бъде открита. Художниците ще започнат да набират кандидати година по-рано, но ако искате да се запознаете по-добре с тази уникална възможност за заетост, проектното описание вече е налично онлайн.

Ако тази статията Ви харесва, подкрепете ни във Facebook!

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here