90 ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ НА ОСТРОВА С НОВИ ПАСПОРТИ ЗАРАДИ „БРЕКЗИТ“

0
2156

Над 90 000 българи по официални данни трябва да си издадат биометрични международни паспорти, за да останат във Великобритания след Брекзит. Според неофициалната статистика броят им може би достига двойно повече. В консулската служба в Лондон има увеличение на български граждани, които подават заявления за нови документи, защото голяма част от сънародниците ни в момента пребивават само с лични карти, пише „Монитор“.

Дори и да не се стигне до сделка при излизането на Великобритания от ЕС, гражданите, които живеят на Острова от години, ще могат да кандидатстват за статут на уседналост, но ако си издадат международен паспорт.

По данни на външното ни министерство само за първите 30 дни от годината 208 нашенци са си издали паспорти, общият брой нови документи за самоличност е бил 451. За сравнение през декември 2018 г. броят им е бил 144 от общо 407 документа за самоличност.

В началото на годината правителство пусна в действие мобилно приложение, чрез което граждани на ЕС, установили се в Обединеното кралство, могат да кандидатстват за пребиваване след Брекзит. Така ще могат да продължат да работят и/или да получават социални помощи, когато Великобритания излезе от общността.

Чрез мобилното приложение потребителите ще могат да направят снимка на биометричния си паспорт и на лицето си, за да потвърдят своята самоличност.

След това ще бъдат насочени към сайт, за да дадат адреса си и могат да дадат съгласие за проверка на данъчното им състояние, за да се потвърди адресът им.

Третата стъпка е да декларират дали имат криминално досие. Тежка присъда може да доведе до отхвърляне на заявлението.

Именно заради това има и наплив от българи в консулската ни служба за издаване на нови документи.

Ако тази статията Ви харесва, подкрепете ни във Facebook!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here