СЕЗОНЪТ ПО МОРЕТО ПРЕД НЕЧУВАН ПРОВАЛ

Спадът на туристите гони 30%, а причините са комплексни

0
2259
Според хората в Слънчев бряг главният виновник за трагичното положение е Валери Симонов

Ужасен сезон се задава по българското Черноморие, твърдят угрижени собственици на хотели в Слънчев бряг.

Причината е в нечуван спад на чуждестранните туристи какъвто хората в туристическия бранш не помнят да е имало в последните 20 години.

По официални данни на Бургаската регионална туристическа камара спадът на туристите в региона се изчислява на 15% към момента, но от Съюза на собствениците в Слънчев бряг са скептично настроени към официалната статистика и твърдят, че отливът на почиващи тази година ще е над 30%!

Според големите играчи в бранша причините за този колосален спад са комплексни.

Основната обаче е безхаберието на българските власти и шумните акции, които проведе бившия вицепремиер Валери Симеонов, както и антируската му кампания.

В допълнение от туристическият бизнес сочат и приетите наскоро поправки в закона за шума, предложени лично от Валери Симеонов. Според засегнати хотелиери тези поправки превърнаха България от предпочитана туристическа дестинация в мъртва зона.

Според представители на туристическия бранш, тепърва бизнесът ще понася загуби от безумните предложения на Симеонов, които обслужиха чужди корпоративни интереси и съсипват една от най-успешните индустрии като туристическата.

По неофициални данни, които се разпространяват от уста на уста по морето, ударът който ще понесе бизнесът се изразява в 700 000 туристи, които са загърбили България и са се насочили към Хърватска.

На второ място сред причините за плачевното състояние по българското Черноморие е кризата, която се получи с „Боинг 737 Макс”, приземен през март след две самолетни катастрофи. „Авиокомпаниите не могат да осигурят в пълния капацитет самолети, които да могат да превозват туристи до България. Летищата в Бургас и Варна са сякаш пред затваряне в сравнение с други години.

В същото време правителствата в Турция и Египет са създали специални фондове, които имат за цел да изкупуват малки самолетни компании, с които да извършват превози на туристи до своите курортни центрове. Завръщането на тези две големи сили в световния туризъм също допринасят за отлива на туристи от България.

Не на последно място… руските туристи, които с години пълнеха хотелите по нашето Черноморие вече са екзотика, вследствие на целенасочената политика по тяхното прогонване.

Като добавим и хладното и дъждовно лято, което се очаква да скъси сезона само до 2 месеца – юли и август, картинка не се очертава никак радостна за родните ни хотелиери и развиващите бизнес по морския бряг.

Слънчев бряг преди намесата на Валери Симеонов!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here