БЛИЗО 50% ОТ МЛАДЕЖИТЕ НЕ ХВАЩАТ КНИГА, НО ЦЪКАТ МАСОВО В НЕТА

Едва 20% от младежите в България ползват интернет като източник на информация

0
2024

Пенчо бре, чети!
Пенчо не чете.
Пенчо, работи!
Пенчо пак не ще.

Пенчо го мързи,
гледа да лежи,
ходи, та се май,
търси да играй.

Тези рими на Петко Славейков напълно отговарят на днешната ситуация при голяма част от българските младежи. България е на дъното на ЕС по брой четящи книги млади хора – 46% от хората на възраст между 15 и 29 години не хващат книги. Това сочи констатация в правителствения доклад за състоянието на младежта през 2018 г. Документът, изготвен от министерството на младежта и спорта, бе одобрен от министрите миналата сряда, пише „24 часа“.

В България има 1 042 915 души, които попадат във възрастовата категория младежи. 70% са отговорили, че не четат книга в момента, когато са били питани, като това е установено със социологическо изследване между 2500 младежи.

По-незаинтересовани от книгите са мъжете – 80%, докато при жените делът на нечетящите е 60 на сто. Само 16% пък прочитат повече от 6 книги на година, а около 1/4 четат между 3 и 5 книги.

За сметка на това младежите са на „ти“ с компютъра, имат смартфон и са постоянно в интернет. 81% от младежите твърдят, че работят добре с компютър, практически всеки има смартфон, а 87 на сто влизат в интернет всеки ден.

Само 30% обаче ползват глобалната мрежа както за забавление, така и за работа. А едва 20% като източник на информация. Останалите са в интернет заради забавления и социални мрежи.

Българските младежи пушат, не спортуват и почти не водят културен живот,

установило още проучването на спортното министерство.

Над 50% от младежите между 15 до 30 години пушат и пият, а 67% от тях не спортуват активно.

62% не се интересуват от каквото и да било изкуство. Срещи с приятели пък са начинът за разпускане на почти всеки от младежите. А близо 600 хил. от тях разтоварват с гледане на телевизия.

Дори и вече създали семейства, младите българи продължават да разчитат на финансовата помощ на родителите си, показват данните от правителствения доклад. Къде от нужда, къде от народопсихологията ни, че трябва да се помага на младите.

Момичетата се изнасят от дома на родителите с 4 години по-рано от момчетата, показва друго проучване, което е включено в доклада. Според него жените се изнасят да живеят самостоятелно или с партньор на 27 години, докато при мъжете тази възраст е 31 години.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here