ПОСКЪПВАТ УЧЕНИЧЕСКИТЕ УНИФОРМИ

0
203

По-скъпи ученически униформи ще купуват тази година родителите за първия учебен ден. Скокът на стоки и услуги се отрази и на цените на официалните облекла за 15 септември.

„Имаме 10% увеличение на памучните материали и няма как това да не повлияе на цената на униформите. Все пак при нас завишението е с 20-50 стотинки, гледаме да щадим клиентите. От 10 септември очакваме ново увеличение на платовете, тъй като доставката идва от Турция“, споделиха пред plovdiv-press.bg от една от големите фирми в Пловдив за производство на ученически униформи.

Собственичката призна, че тази година цените се вдигат за четвърти път, а материалите от миналата година досега са скочили двойно, но въпреки това фирмата е коректна към клиентите си и работи почти без печалба.

Родителите имат точно седмица, за да подготвят децата си за училище. Последните дни обикновено се вият опашки пред магазини и книжарници, за да се купят раници, тетрадки и помагала, училищни униформи, спортни екипи за часовете по физическо. По груби сметки между 400 и 500 лв. трябва да отделят родителите на първокласниците.

Раниците се продават между 60 и 300 лева, ако са с ортопедичен гръб, олекотени, с три джоба и два странични за напитки. „Предпочитани са моделите, чиито цени са около 75 лв., които имат и голям джоб за несенера. В несесерите има място за химикали, моливи, флумастери, линия, триъгълник, острилка гумичка, средните им цени са около 16 лева, но има и такива за 35 лева. Все повече фирми произвеждат комплекти раница, несесер, термо чанта, шише за вода и чадър. Бутилките за вода са около 18 лева“, заяви за ПловдивПрес продавачка в книжарница. Тя сподели, че при покупка на раница на известна фирма, клиентът получава скречкарта, с която може да се спечели химикал или чадър.

За първолаците тетрадките с тесни и широки редове и малки и големи квадратчета основно се продават за по 50 стотинки, химикали могат да се намерят от 30 стотинки до 3 лева, показва проверка на пловдивска медия.

Около 50-60 лева излизат разходите за ученически пособия за първи клас – тетрадки, химикали, цветни моливи, водни бои, флумастери, пластелин, дъска с ножче, ножици, блокче за рисуване формат А 4, четки за рисуване, чертожни инструменти, гланцов блок.

Цената може да е по-ниска, ако артикулите се купят на промоция от големите супермаркети.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here