ДАНИЯ ПРЕМАХВА ВСИЧКИ МЕРКИ.ПРЕБОРИ КОВИД-19

0
202

Дания отмени всички останали ограничения срещу разпространението на коронавирус в петък, което я прави първата страна от ЕС, която се връща напълно към ежедневието преди пандемията, пише европейската редакция на Politico.

„Ваксините и големите усилия на всички граждани на Дания за толкова дълъг период са в основата на това„, заяви здравният министър Магнус Хюнике в Twitter.

„Ковид-паспортите в страната вече няма да се изискват за влизане в ресторанти, спортни центрове или нощни клубове, а децата вече няма да бъдат изпращани автоматично у дома, ако влязат в близък контакт с потвърден случай на ковид-19. Само заразените трябва да бъдат под карантина.

Хората могат да се върнат в офиса и училищата са отворени. Този ход е последният в решенията на страната за облекчаване на пандемичните мерки, включително премахване на изискването за маска за обществен транспорт на 13 август, предава „Фокус“.

Другите скандинавски страни като Швеция ще отменят ограниченията си в края на септември, възползвайки се от подобряващите се епидемиологични перспективи.

73% от 5,8-милионното население на Дания са напълно ваксинирани, а този процент скача до 98% за хората на възраст над 65 години.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here