ПОЛИТОЛОЗИ ЗА ПОСЛАНИЯТА ОТ ОТЧЕТА НА ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ

0
2359

В отчета си за втората година от мандата си президентът Румен Радев отправи остри критики към управляващите. Държавният глава обяви за радикална промяна на политическата среда и стила на управление. Той заяви, че не вижда основа за партньорство с управляващите. Президентът ще сформира Съвет за стратегическо развитие на България, който трябва да предложи алтернативи на „институционалния блокаж, на икономическия и идеен застой“.

Социолозите Димитър Ганев от Изследователски център „Тренд“ и Кънчо Стойчев, президент на „Галъп интернешънъл“ коментираха в „12+3“ по БНР думите не президента. Кънчо Стойчев подчерта заявеното от президента, че няма да приеме подобно управление:

„Даже го нарече имитация на управление. Управляващите са обречени. Създадоха си огромен враг в негово лице и той го прави на принципна основа. Заявката, която направи, е не само че няма да млъкне, но нямам съмнение , че ще отиде докрай в радикалните си позиции.“Според Димитър Ганев речта е продължение на линията на тотална конфронтация на правителството от първите дни на третия кабинет „Борисов“. Той беше натоварен с огромна отговорност за три месеца. Служебното правителство беше успешно в кадрово и политическо отношение. След това като че ли направи завой на конфронтация и полярно отношение.“Пред Радев има два риска – конфронтацията го изважда от консолидационната роля, щом звучи така конфронтационно. Вторият риск е това да е единствената линия, която да минира мандата. Има нужда от втори сюжет – да създаде и позитивен дневен ред, на който да бъде лице.

Далеч съм далеч от мисълта, че правителството не трябва да бъде критикувано. Но става дума за тотална конфронтация и курс на противопоставяне по всеки въпрос, не може да се каже, че за две години няма нито една добра новина.“Стойчев смята, че „обединител на нацията не означава одобрение на престъпна дейност. Имаме ескалация на неспособността да се управлява и закриване на всякакви хоризонти пред България. Има всекидневно рушене на основни европейски ценности. Бяха пресечени червени линии, които досега не бяха пресичани. Обвинението към Елена Йончева е един от тези случаи. Президентът е политическа фигура, не е папа или патриарх. Избран е от два милиона и половина граждани и няма да мълчи. Президентството е политическа функция“.

Ганев допълни, че „Радев беше избран в дефицита на алтернативност с искане за промяна. Но има определен тренд на ерозия в обществената подкрепа към него. Поради конфронтацията немалка част от привържениците на ГЕРБ вече са свалили подкрепата си.“

Кънчо Стойчев подчерта, че „Радев говори с факти – за харчене на пари без санкция на парламента. Става дума за конкретни обвинения. Съдейки по линията на развитие, Радев изчерпи първата година в опити за диалог. Радев няма да мълчи и успоредно ще развива линията на алтернативата“.

Според Ганев „залитане в посока партийно строителство е риск. Не си спомням президент, който е залитнал в тази роля и не е загубил. В следващите три години трябва да мисли и за своя втори мандат. Създаването на нов център на алтернатива би било съкрушителен удар върху БСП, отваря и рискове пред него да създаде разлом със социалистите“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here