Колко често трябва да се къпем? Това е любопитен въпрос, който няма еднозначен отговор. Особено за България – страна, в която се поздравяваме с Чистата баня, след като се изкъпем. Българите сме традиционалисти и смятаме, че веднъж в седмицата, обикновено в неделя, е достатъчно да се къпем. Но дали е така?

Според австралийско проучване 29% от жители на Австралия се къпят два пъти на ден, 9% – дори три пъти на ден. Струва ви се много, нали?

Според някои експерти обаче, когато става дума за нашето здраве, тези, които си взимат душа по-рядко, са по-здрави. Според учените причината се крие в това, че ако се къпете всеки ден, може да увредите кожата си.

Прекалено честото къпане води до омазняване на кожата – отстраняване на естествените масла, които произвеждаме, за да предпазим клетките на кожата. Това може да доведе до действително увреждане, което ги прави по-пропускливи за бактерии или вируси, предизвикващи кожен сърбеж, суха кожа, екземи.

Това е подобна концепция на увреждане на косата, което се случва в разделените краища. Температурата на водата и изсъхването е основният проблем. Да стоим под горещ душ твърде дълго също не е добре.

Ако много често къпане ние променяме естественото разпределение на добри бактерии върху кожата. Това може да ни предразположи към различни кожни проблеми, смятат специалистите. А това от своя страна пък води до акне и алергии като астма.

Колко често трябва да се къпем в идеалния случай? Само когато наистина трябва, според учените. Ако не сте много активен човек, то може да се къпете веднъж, два пъти или три пъти седмично. Това варира според типа на кожата ви и какво правите. Ако сте потни и мръсни, имате нужда от душ, докато тези с чувствителна кожа – възрастните и бебетата – се нуждаят от по-малко време за душ.

Честото къпане е модерен феномен. Натискът да се направи това е действително социален натиск, а не реална нужда. Специалистите препоръчват кратък душ с хладка вода – една-две минути, като фокусирате върху подмишниците, половите органи и всички области, покрити с мръсотия. Може и да не използвате сапун, а само чиста вода.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here