„ГАЛЪП“: В СОФИЯ ИМА ОТЧЕТЛИВО ЖЕЛАНИЕ ЗА ПРОМЯНА

0
1911

Общото желание за промяна в София е високо, коментират от „Галъп интернешънъл“ на базата на данни от телефонен сондаж, направен между 5 и 9 август сред 802 души от пълнолетното население на Столичната община, част от независимата изследователска програма на агенцията, съобщава БТА.
Според данните 56 процента казват „София да има нов кмет“, а 29 на сто – да остане същият кмет. Останалите се колебаят. Данните свидетелстват ясно, че на принципно ниво общият за общественото мнение в страната критицизъм към властта е достатъчно видим и в София, посочват анализаторите.

На този етап, без ясни кандидати, е трудно да се обобщят нагласите за първия тур от кметските избори, посочват от „Галъп“. А е важно какво ще се случи на първия тур – където обикновено по-важна роля играе партийната подкрепа.

При евентуален балотаж обаче деклариращите подкрепа за Манолова, сред онези, които твърдят, че със сигурност ще гласуват, са повече от деклариращите подкрепа за Фандъкова – 48 на сто за Манолова срещу 40 процента за Фандъкова, отбелязват социолозите, като уточняват, че данните са етапни и няма как да бъдат прогноза за изборен резултат, а и подобна разлика всъщност са само десетки хиляди гласове. Това означава, че на този етап е трудно да се прогнозира кой би победил при евентуален балотаж и евентуално явяване на Йорданка Фандъкова и Мая Манолова на него.
Демографските показатели сочат, че на евентуален втори тур мнозинството от симпатизантите на ГЕРБ биха подкрепили Йорданка Фандъкова, а мнозинството от привържениците на БСП биха подкрепили Мая Манолова. Привържениците на „Демократична България“ на този етап са на практика разделени в две половини, а привържениците на партиите от „Обединените патриоти“ – също, с лек превес за Манолова. На страната на Манолова са и дистанцираните от политическия процес. Наред с поведението на привържениците на десните и на патриотите, именно поведението на обичайно дистанцираните от политиката, а и на младите хора (които също обикновено странят от политическия процес) може да реши евентуален балотаж.
Те уточняват, че по-надеждно, макар и пак хипотетично, могат да се тестват нагласите за избора за общински съвет. Към август, сред изразилите намерение твърдо да гласуват, 24 на сто от потенциалните гласове за общински съвет са за ГЕРБ, а 18 на сто са за БСП, 10 процента за ДБ, 6 процента за ВМРО (с коалиционни партньори като НФСБ, например). ДБГ има 3 процента, СДС – 2 на сто, „Движение 21“ – също 2 на сто.

„Глас народен“ и „Атака“ дават резултат от един процент. Същата е величината и при „Воля“, АБВ и „Възраждане“. Под един процента е декларативната подкрепа за ДПС и др.

Три процента казват, че ще гласуват с „Не подкрепям никого“. Една пета от онези, които твърдят, че ще гласуват със сигурност, още не са решили за кого, посочват от „Галъп“, като уточняват, че данните няма как да са прогноза за изборен резултат.

Според 46 на сто от интервюираните София се развива по-скоро лошо или много лошо в последните години, 18 на сто са на мнение, че София се развива по-скоро добре или много добре. Малко над една трета смятат, че столицата се движи със средни темпове на развитие.

Като най-големи преимущества на София, респондентите в най-сериозен процент намират големите зелени площи (22 на сто), транспорта (15 процента), възможностите за реализация (13 процента) и благоустрояването като цяло (10 на сто). Сред останалите отговори са достъпът до културни събития, инфраструктура и т.н.
Като най-големи проблеми в София, столичани виждат нерешените въпроси в инфраструктурата на града (13 на сто), презастрояването (12 процента) и замърсяването на въздуха (10 процента). Останалите процентни дялове се разпределят сред отговори като проблеми с транспорт, липса на паркинги, чистота и т.н. Оказва се, че повечето проблеми в града са в области, свързани с непосредствената среда на живот – не толкова в икономическите перспективи, колкото в качеството на въздух, улици, зелени площи и т.н.

По това София се различава от останалите градове.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here