„НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА“ НА СЛАВИ ТРИФОНОВ ТРЕТА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА

ВОЛЯ ще напусне парламента според данните от проучване на „Маркет Линкс“

0
3070

Две формации, които досега не са прескачали бариерата, биха получили място в Народното събрание, а една от сегашните ще го напусне, ако днес се проведат нови парламентарни избори. Това показват данните от национално-представително проучване на „Маркет Линкс“ и bTV, проведено в периода 21 – 28 ноември сред 980 души чрез пряко интервю.

Агенцията от известно време насам работи активно с телевизия bTV, като е любопитно да се отбележи, че въпросното изследване не е обявено като изпълнено по поръчка на телевизията, каквато е обичайната практика, а като „съвместно проучване на bTV и „Маркет Линкс“. Това би трябвало да означава, че самата телевизия също е участвала в провеждането му, а не просто е платила на социолозите.

Партията на Слави Трифонов „Няма такава държава“ би се превърнала още при дебюта си в трета политическа сила, сочат данните от изследването. За нея биха гласували 8% от всички анкетирани и 9% от заявяващите, че със сигурност ще гласуват. Това я нарежда малко пред четвъртите ДПС, които също получават подкрепата на 8% от всички анкетирани, но на 7% от сигурните, че ще участват във вота.

На първо място остава ГЕРБ с 18% подкрепа от всички анкетирани и 25% от имащите намерение със сигурност да гласуват. БСП има същия резултат при решилите да гласуват – 25%, но 16% от всички. На своя сайт „Маркет Линкс“ публикува и двата показателя, докато на сайта на bTV е използван само първият – процентът от всички анкетирани. Мандатите в парламента обаче в крайна сметка ще се разпределят на база действителните гласове, получени за дадена партия.

Място в парламента според данните на агенцията на и телевизията ще намерят от две партии – „Демократична България“ е пета политическа сила към момента с 5% доверие от всички анкетирани и 9% сред гласуващите. Последни с 4% от всички и 5% от анкетираните са „Обединени патриоти“. Ако се гледат процентите само на база гласуващите, „Демократична България“ е четвърта сила, изпреварвайки ДПС и практически наравно с „Няма такава държава“.

Важно е да се отбележи, че проучването е правено преди решението на съда да откаже регистрация на „Няма такава държава“. Не е ясно и до каква степен всички избиратели на „Обединени патриоти“ съобразяват разцеплението, което се получи в националистическата коалиция, където вече не се намира „Атака“. Проучването не извежда отделен процент на „Атака“, а единствено измерва общо 4% доверие от гласуващите за „други“ формации.

24% дават отговор „не съм решил“, които „Маркет Линкс“ и bTV изцяло отнасят извън графа „гласуващи“, които са 448 души от 980 анкетирани. Агенцията обаче допуска, че част от тях все пак ще упражнят правото си на глас, без да решили все още за кого. Още 13% твърдо заявяват, че няма да гласуват.

Любопитна подробност е, че сборът на процентите за всички варианти от всички анкетирани не прави 100%, както би било редно, а 99%. Същевременно сборът на процентът за всички отговори само сред гласуващите, прави 101%, вместо 100%.

Лични рейтинги

Агенцията измерва и личните рейтинг на шест фигури – президентът Румен Радев, бившият омбудсман и кандидат-кмет Мая Манолова, Слави Трифонов, Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Сотир Цацаров. Трима от тях имат положителен рейтинг, което ще рече, че отговорилите с „имам доверие“ са повече от тези, които са отговорили с „нямам доверие“ за съответната личност.

Това са Румен Радев, Мая Манолова и Слави Трифонов. 66% от хората имат доверие в Радев, а 16% – нямат. 49% на 30% са процентите за Манолова, а 38% на 35% за Трифонов.

При останалите трима недоверието е много повече от доверието – 31% доверие спрямо 52% недоверие към Борисов, 24% спрямо 57% към Нинова и 23% спрямо 49% към Цацаров.

Агенцията мери доверието и към някои институции като президентството, армията, църквата, полицията и други, както и към отделните партии. Всички нагласи към партиите са негативни, като с най-нисък негативен индекс се гледа на „Няма такава държава“, която на практика все още не съществува.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here