КАК ЩЕ ГИ СТИГНЕМ РУМЪНЦИТЕ? НАМАЛЯВАТ ДДС ЗА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ПРОДУКТИ В СЕВЕРНАТА НИ СЪСЕДКА

0
2083

Румънският правителството приеме на вчерашното си заседание извънредно постановление, с което се намалява ДДС от 9 на 5 процента за традиционните земеделски продукти, сертифицирани от министерството на земеделието, съобщава Аджерпрес.

„Целта на това е увеличаване на достъпа на румънците до здравословните продукти, с високо качество, които са все по-търсени на пазара на хранителни стоки. Ще намалим ДДС от 9 на 5 процента за доставката на тези категории храни – съответно планински, екологични, традиционни продукти, сертифицирани от министерството на земеделието. Чрез намаляването на ставката на ДДС по цялата дистрибуторска верига ще допринесем за намаляване на цените на тези продукти и така ще насърчим хората да консумират здравословни храни“, заяви премиерът Дънчила.

Миналата седмица Аджерпрес съобщи, че намаляването на ДДС от 9 на 5 процента на традиционните и био продукти ще има общ бюджетен ефект в размер на 836 милиона леи през следващите четири години, като спадът на приходите се очаква да варира от 106 милиона леи през тази година до 260 милиона леи през 2022 г.

Вносителите на проекта изтъкват, че нивото на затлъстяване в Румъния отчита възходяща тенденция: 9,1 процента от пълнолетните хора са били затлъстели през 2014 г. в сравнение със 7,9 процента през 2008 г., а нивото на затлъстяване сред децата се е удвоило през последното десетилетие.

В Румъния стандартната ставка на ДДС е 19 процента, но се прилагат и две намалени ставки, съответно 9 процента за храни, лекарства, протези, ортопедични продукти, доставка на питейна вода и доставка на вода за напояване и 5 процента за книги, учебници, туристически услуги, кетъринг и други.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here