За първи път в историята на България страната се изправя пред необичайна ситуация – вместо обичайните 240 депутати, сега имаме цели 480. Това се дължи на последните промени в Конституцията, според които действащото Народно събрание остава на власт до клетвата на новите избраници, съобщават колегите от plovdiv-info.com.

Две Народни събрания на цената на едно?

До кога ще продължи този уникален политически феномен зависи от решението на президента Румен Радев. Ако той свика новоизбрания парламент следващата сряда, старите депутати ще престанат да бъдат такива от този ден. Но президентът може да избере да забави свикването, което би удължило периода на двойното представителство – възможно е това да се случи дори до 26 юни или друга произволна дата. Конституцията изисква президентът да свика новоизбраните депутати до един месец след избирането им.

Двойни заплати за двойни депутати

С доказано нефелните поправките в Конституцията на ПП-ДБ, излиза, че за дните, в които депутатите се дублират, ще трябва да плащаме заплати не на 240, а на 480 народни представители. За да се избегне това, в правилника на парламента беше записано изрично, че депутатът получава заплата от деня на полагане на клетвата до деня преди следващите му колеги да се закълнат. Но този правилник важи само за 49-ото Народно събрание. Новоизбраните депутати имат правото да променят правилника, така че ако решат, че ще получават заплати от деня на избирането им, вероятно ще си ги получат.

Заплатите на новите депутати – по-ниски, но все пак високи

Основната заплата на депутатите от 50-ото Народно събрание ще бъде по-ниска от тази на предшествениците им, поради намаляването на заплатата в обществения сектор през март спрямо декември. Базисната заплата на депутат в новия парламент ще е 6654 лева, докато в 49-ото Народно събрание тя е била 7032 лева. В тази сума не се включват допълнителните възнаграждения за стаж и участие в комисии.

Въпроси и безпокойства

Тази ситуация предизвиква сериозни въпроси и безпокойства сред гражданите. Двойното заплащане на депутатите в период на икономически трудности е тема, която със сигурност ще предизвика обществено недоволство. Докато политическата сцена се подготвя за нови избори и реформи, обикновените хора се питат дали техните представители наистина разбират тежестта на своите решения и техния финансов ефект върху държавата.

Заключение

България навлиза в нова ера на политическа динамика, където едновременното съществуване на два парламента поставя под въпрос не само финансовата стабилност, но и доверието в институциите. Предстои да видим как новите депутати ще се справят със задачата си и дали ще успеят да оправдаят високите си заплати с конкретни действия и решения в полза на народа.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here