НЕВЕРОЯТНАТА АВТОБУСНА ЛИНИЯ ОТ ЛОНДОН ДО КАЛКУТА

0
169

Между 1957 и 1976 година, светът става свидетел на една от най-невероятните транспортни инициативи в историята — редовният автобусен превоз между Лондон и Калкута. Обслужвана от компанията Albert Travel, тази линия се смята за най-дългата автобусна линия в света, свързваща Великобритания с Индия през един невероятен маршрут, който преминава през множество държави и култури.

Автобусът е кръстен Indiaman – име с което през 17-19 век наричали платноходните кораби, осъществяващи търговията с Индия.

Първото пътуване на тази линия започва на 15 април 1957 година от Victoria Coach Station в Лондон. Автобусът преминава през Белгия, половин Европа, включително тогавашна Югославия, България, Турция, Иран, Афганистан и Западен Пакистан. В Индия маршрутът минава през Ню Делхи, Агра, Алахабад и Банарас, достигайки до Калкута след около 50 дни и обща дължина на пътуването от 32,669 километра​​ в двете посоки.

Автобусът не е просто средство за транспорт, а по-скоро „дом далеч от дома“. На разположение на пътниците, по този екзотичен маршут, са били интересни удобства, като отделни спални легла, вентилаторни нагреватели, напълно оборудвана кухня и музикална система за партита. По-късните версии на автобуса дори са имали салон за наблюдение от горния етаж. Този лукс прави пътуването, да изглежда, по-скоро като луксозен тур, отколкото като обикновен транспорт​​.

Тази линия бързо се превръща в популярен избор за авантюристи и пътешественици, особено по време на ерата на хипитата. Наричана „Хипи маршрут“, линията е предлагала уникално преживяване, което не е било евтино. Билетите до Калкута стрували 85 лири, а за обратно – 65. Като по този начин цената на билета, в двете посоки, е била 145 британски паунда, включително храна и настаняване, което по днешни стандарти би струвало около 6000 паунда​

Маршрутът включва спирки на значими туристически дестинации като Банарас и Тадж Махал. Шопинг паузи са били организирани в Залцбург, Виена, Истанбул, Кабул и Техеран. Пътуването не е било без премеждия — автобусът е преминавал през трудни терени, пясъчни бури и дори се е налагало да прави големи отклонения заради затворени граници​​.

Маршрутът е преминавал и през София, като автобусът е спирал пред църквата на площад Св. Неделя

Автобусната линия Лондон-Калкута остава в историята като символ на духа на приключението и глобалната свързаност. Пътешествията с този автобус са оставили много спомени и са изградили връзки между културите по пътя си, доказвайки, че транспортът може да бъде повече от просто средство за придвижване — той може да бъде преживяване, което свързва хората и разширява хоризонтите им.

Това невероятно пътуване представлява една вълнуваща глава от историята на транспорта и остава вдъхновение за всички, които обичат да откриват нови места и култури.

Източник: https://plovdiv-info.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here