Читалище и доброволци връщат живота и хората в село Лилково

0
1498

Населението на село Лилково, разположено в Централните Родопи намалява. Само преди две години то е било 35 души, а днес вече жителите са само 9. Това съобщава за друга медия кметският наместник Румен Димитров.

Живописното село се намира само на 36 км от Пловдив, на 1440 метра надморска височина, през него минава най-прекият път за Беломорска Тракия. На 15 километра от селото е хижа „Персенк“, още по-близо е връх „Модър“, а недалеч от Лилково е и летовището „Бяла черква“.

Селото е известно със своите уникално красиви гледки, всяка от която снимана може да се превърне в картичка.

Когато снегът натрупа склоновете и улиците, всички снимат и споделят красотата на зимата, на която се радваме от сърце.

Старото име на Лилково е Демерджикьой, което на турски означава „желязно село“.

И като такова желязно село, според нас и нашите наблюдения то изживява своя възход точно, когато се казва, че замира. Въпрос на време е повече хора да открият красотата и спокойствието на Лилково, за да тръгне тенденцията с броя на жителите в обратна посока.

Въпреки малкия брой постоянни жители, селото се радва на много посетители през по-топлите месеци на годината. Лятото жителите се увеличават и живота в Лилково се възвръща с пълни сили.

В това село се осъщяствяват повече родолюбиви инициативи, отколкото в което и да е друго в пределите на община “Родопи“.

Всяка седмица милеещите за обичаите и традициите на българския народ и най-вече на тези типичните за региона посещават селото, за да вземат участие именно в такива проекти.

Местното читалище НЧ „Родопска искра 2020“ и СНЦ “Заедно за Лилково” играят много важна роля за възродяването на традициите и връщането на хората в Лилково.

През 2023 година читалището успешно реализира един уникален по рода си проект – Цикъл: „Празници, традиции и творчество: Първо сме българи!“, получил финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“. Чрез него се реализираха пет творчески работилнички на български занаяти, тематично свързани с български празници и обреди, които се проведоха около самите празници – работилница за художествено плетиво, стъкларско ателие, работилница за изработка на кукерски маски, ателие за грънчарство и художествена керамика и творческа работилница, тематично свързана с Еньовден.

В реализирането на събитията се включиха много доброволци към читалището и към СНЦ „Заедно за Лилково“. Проектът получи подкрепа и от местния бизнес чрез екипа на хотел „Росица“, с. Лилково.

През 2024 година очакваме селото отново да се изпълни с живот, когато красивите поляни  се обагрят с цветове.

Читалището е подготвило нови и много интересни събития, за които ще ви разкажем и за които си заслужава да посетите Лилково. И сме сигурни, че ще повторите и потретите.

Ежегодно от няколко години читалището организират Кукерски празник „Старци“ с гайдарско шествие, в което участват и деца от групата „Лилковски пазители“. Костюмите са ушити със средства от Национален фонд „Култура“. Тази година празникът ще е на 10 март.

Освен „Старци“ отново и тази година в Лилково ще отбележат с възстановка обичая „Еньовден“. Наричат се китки, играят се хора, тъчат се килим от билки и цветя.

От читалището споделят, че техният акцент са децата. Те се гордееят с това, че са успели да ги съберат, запознаят и „запалят“ с любов към традициите и корена.

От 2020 г. се провежда и летен фестивал „Лилково поСреща“ и Родопска пЕсен – празник на плодородието. Тази година също ги очакваме с нетърпение.

Традиционни вече са инициативите: „Да пораснеш на село“ и „Горски изследователи“, включващи походи, образователни игри и работилнички. На тях често гостуват писатели и творци. Тази година тези изненадите и инициативите ще са още по-интругуващи.

От 2020г. до края на 2023г. “Родопска искра“ спечелиха 5 проекта, като последния, който ще бъде приключен ще е през 2024 година е за изработка на носии.

Според културния календар на читалището в Лилково ни очакват невероятни емоции, преживявания и страхотни спомени, които няма как да създадем другаде.

Заповядайте и вие и се убедете, че сговорна дружина планина повдига!

Може да последвате Родопската искра на Лилково, за да научавате за събитията им:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100082700867298

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here