БОРИСОВ ПРЕД КАДРОВИ РЕШЕНИЯ ЗА ПРАВИТЕЛСТВОТО, ПАРЛАМЕНТА И ЕВРОПЕЙСКАТА ЛИСТА

0
2018

Попълване на опразнените след апартаментния скандал постове в правителството и парламента и довършване на листата за европейските избори, която трябва да бъде обявена в неделя, съобщава dnevnik.bg. Това са задачите пред премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, които трябва да бъдат решени възможно най-бързо. След като вчера Цветан Цветанов обяви, че напуска Народното събрание, но запази партийните си постове, той ще участва в подреждането на кадрите.

Въпросът с листата за европейските избори трябва да бъде решен още днес, след завършване на преговорите между ГЕРБ и СДС. Възможно е сините да издействат името им да бъде в заглавието на новата коалиция. Те трябва да получат и едно избираемо място, за което ще предложат Любов Панайотова. Тя е директор на фондация „Европейски институт“, била е заместник-министър на икономиката (1999- 2001 г.) и член на основния екип за присъединяването на България към Европейския съюз. По всяка вероятност листата на ГЕРБ ще се води от еврокомисаря Мария Габриел. Листата ще бъде обявена в неделя в НДК.

Днес след обед премиерът Бойко Борисов ще лети за Букурещ за участие в четиристранна среща на премиерите на България, Румъния, Сърбия и Гърция. Очакванията са тъкмо в румънската столица да говори повече за решението Цветан Цветанов да се раздели с мястото си в парламента. Вчера Борисов не каза нищо и остави заместника си в партията да обяснява сам.

Днес се очаква и да бъде обявено кой ще оглави парламентарната група на ГЕРБ, след като оставката на Цветанов бъде внесена в парламента и гласувана.

Като за вероятни наследници се говори за Красимир Велчев, който беше на този пост, когато Цветанов беше вътрешен министър, и за председателя на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Според източници на „Дневник“ Стоянова е по-вероятният избор заради опита й в преговорите около гласуването на държавния бюджет. Постът е особено важен, защото шефът на групата на ГЕРБ трябва да осигурява кворума в парламента, прокарването на решения и закони, устойчивостта на правителството, като балансира сложните отношения с коалиционните партньори „Обединени патриоти“, „Воля“ и ДПС. Вчера Цветанов благодари на всички тях.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here