Европейският парламент подкрепи днес забраната за пластмасови изделия за еднократна употреба.

До 2021 г. в ЕС ще бъдат забранени пластмасовите вилици, ножове, лъжици и пръчици за хранене, чинии, сламки, клечки за уши, дръжки за балони от пластмаса, както и киселинно разградими пластмаси и съдове за храна, както и чаши от полистирен.

Държавите в ЕС ще трябва да събират до 2029 г. до 90 на сто от пластмасовите шишета. Предвижда се пластмасовите бутилки да бъдат от поне 25 на сто преработено съдържание до 2025 г. и 30 на сто до 2030 година.

Въвежда се разширена отговорност за производителите на тютюневи изделия, с които се замърсява. Тези правила ще се прилагат също за риболовните приспособения, за да може производителят, а не рибарите, да поема разходите за събирането на изгубените в морето мрежи.

Съобщаването на отрицателните последици за околната среда става задължително на етикетите на изброените изделия.

Надписите ще уточняват, че изхвърлянето на тези изделия е вредно за околната среда, предаде БТА.

По данни на Европейската комисия повече от 80 на сто от отпадъците по плажовете са от пластмаса. Новото законодателство ще обхваща 70 на сто от всички пластмасови отпадъци, открити в морето. Заради бавното си разграждане, пластмасата се натрупва в Световния океан.

Пластмасови остатъци са открити в тюлени, китове, морски костенурки и птици, в риби и ракообразни – в хранителната верига на човека, отбелязва ЕП.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here