БАНАНИТЕ ПОМАГАТ НА СЪРЦЕТО НИ

0
329

Бананите, които са богати на калий, могат да подобрят здравето на сърцето, установиха нидерландски лекари. Този химичен елемент помага да се противодейства на отрицателните ефекти от солта в хранителния режим и понижава кръвното налягане, казват изследователите от Амстердамския университет.

Авокадото и сьомгата също са богати на калий. Той се съдържа и в различни зеленчуци, плодове, ядки, боб, млечни продукти, риба.

„Добре известно е, че голямата консумация на сол е свързана с повишено кръвно налягане и по-голям риск от инфаркти и инсулти“, каза авторът на изследването д-р Лиферт Фогт от Амстердамския университет.

„Здравните съвети са насочени към ограничаване на приема на сол, но това е трудно постижимо, когато хранителният режим включва преработени храни“, каза той. „Калият помага на тялото да отделя повече натрий в урината. Според нашето проучване той е най-полезен за жените“. 

В изследването са анализирани данни на почти 25 000 британски мъже и жени на възраст между 40 и 79 години, които са участвали в проучване между 1993 и 1997 г. Участниците са попълнили въпросници за навиците си на живот, анализирани са кръвното им налягане и проби от урина.

Изследователите открили, че когато консумацията на калий при жените се повиши, кръвното налягане спада. Не е установена обаче подобна връзка при мъжете.

Участниците са проследявани дълъг период от време, като през него 55% от тях са били настанени в болница или са починали заради сърдечно заболяване.

След коригиране на фактори като възраст, пол, индекс на телесна маса, употреба на тютюн, алкохол, предишни заболявания и други, изследователите установили, че при хората с най-висок прием на калий има 13 процента по-малък риск от сърдечни заболявания в сравнение с тези с най-нисък прием.

При мъжете опасността от сърдечни проблеми е със седем процента по-малка, а при жените -този риск е с 11 на сто е по-нисък установи проучването. Количеството сол в диетата не е влияе на връзката между калия и сърдечните проблеми при двата пола, казаха изследователите.

Данните от проучването са публикувани в изданието „Юръпиън харт джърнъл“.

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва на възрастните хора да консумират дневно поне 3,5 грама калий и по-малко от 2 грама натрий (5 грама сол), отбелязва ЮПИ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here