ИМА ЛИ КАНЦЕРОГЕННА ОТРОВА В ЧИПСА, ВАФЛИТЕ И КАФЕТО

0
2700
Всичко хрупкаво, всичко препечено, всичко, с което обикновено започва денят ни, съдържа акриламид

В чипсове, зърнени храни закуски и кафе се съдържа веществото акриламид в норми, които са канцерогенни, сочат резултатите от наскоро проведено изследване в Европейския съюз. Взети са над 500 проби от хранителни продукти, съобщава NOVA.

„Изследвания от последните години показват, че това вещество предизвиква рак при животни.

Върху хора не са правени експерименти.

През 2015 г. Европейската агенция по храните излезе със становище, че има риск, а през 2017 г. беше приет регламент, който е в сила от началото на 2018 г. Той дава препоръчителни стойности и задължава фирмите да предприемат действия, с които да ограничат количеството”, коментира Богомил Николов, председател на Асоциация „Активни потребители”.

Проблемът е, че една година по-късно се оказва, че регламентът не е достатъчно добър. „От резултатите се вижда, че се регистрират високи стойности”, подчерта Николов.

Акриламидът се получава при обработката на много видове храни при температури от 120-220 градуса по Целзий в зависимост от точката на горене на съответния продукт.

Това важи от обикновените печени бисквити и вафлени кори, през кафето, чиито зърна се пекат, до различните чипсове

според използваната мазнина и температурата на пържене.

Според Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите в България, с прилагането на новия регламент се тръгва към промяна на хранителните навици на хората.

„Всичко хрупкаво, всичко препечено, всичко, с което обикновено започва денят ни, съдържа акриламид. Ние говорим за отрова, която влизайки в организма ни, става крайно опасна”, категорична е Кукушева.

„Това вещество се натрупва в организма във времето. Проблемът е, че ако системно се превишават допустимите дози, рано или късно то въздейства върху здравето ни”, допълни Богомил Николов.

„Има как да готвим и под 220 градуса. Температура от 110 градуса е благоприятна за неразвитие на вредното вещество. Зная, че при високи температури се отделя такова. Картофите, например, могат да се приготвят при температура от 100 градуса без никакъв проблем”, посочва готвачът Йордан Коляндов. Той съветва храните по-често да се варят, защото това е процес, който протича при до 100 градуса по Целзий.

Ако тази статията Ви харесва, подкрепете ни във Facebook!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here