8 ЗЛАТНИ КРЪСТА ЩЕ ЗАБЛЕСТЯТ В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИР ЗА БОГОРОДИЦА

0
2722

С нови позлатени кръстове ще посрещне храмовия си празник, след 3 дни Бачковският манастир. Осемте нови разпятията са монтирани на всички куполи на църквите в ставропигиалния манастир за деня на Голяма Богородиция.

От централната църква е свален старият кръст, за който историците  предполагат, че е от времето на основаването на обителта през 11-ти век.

„Изработен е от метал и е с дължина около 60 см. Върху него е положено златно покритие. Има надпис на грузински „Победа на Исус Христос“, обясни отговорникът на манастирския музей Стамен Пепелишев.

Древната християнска реликва е била прибрана в манастирския музей, в който има още 500 интересни експоната.

В Бачковският манастир очакват традиционното стълпотворение от богомолци за храмовия празник и правят последни приготовления за посрещането на миряните.

Пред чудотворната иконата на Божията майка са сложени 7 сребърни кандилници. Плочите в обновения двор на манастира са излъскани, тревните площи са окосени.

От сайта на Патриаршията става ясно, че програмата за празника Успение на пресвета Богородица в Бачковския манастир започва на  14-и август, когато от 18 ч. ще бъде отслужена Вечерня с опело на света Богородица.

В 7 ч. на следващия ден богослуженията започват с Полунощница, от 8:00 ч. е Утреня, а от 9 – Света Божествена литургия.

„Ще бъдат раздадени 4 казана агнешки курбан. Животните са дарени от богомолци“, обясни игуменът Сионий.

Поклонниците няма да могат да нощуват в обителта, тъй като още преди месеци стоте легла там са резервирани. Хотелите и къщите за гости в Бачково също са пълни.  А търговците в малкото градче са в очакване на празника и многото клиенти.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here