ПИКЪТ НА МЕТЕОРНИЯ ПОТОК „ПЕРСЕИДИ“ ЩЕ БЪДЕ ДНЕС И УТРЕ

Традиционно в това време на годината можем да се насладим на стотици падащи звезди

0
2018
В нощта на 12-ти срещу 13-ти август може да се наблюдава най-злелищния звездопад за последните години. Благодарение на метеоритния поток Персеиди могат да се видят до 120 падащи звезди за час.

По това време на годината погледите на астрономи и любители са насочени към небесата. Причината е метеорният поток „Персеиди”, който е активен от средата на юли до края на август. Пикът му може да се наблюдава през тази и следващата нощ, предаде БТА.

Обикновено в максимума на Персеидите, считани за един най-впечатляващите „звездопади“, се виждат около 100 метеора на час.

Тази година вперените в нощното небе очи ще наблюдават между 60 и 80 „падащи звезди“ на час, като е възможно гледката да бъде осуетена от почти пълната Луна.

Метеорният поток е светлинно явление, причинено от малки частици, които навлизат в земната атмосфера.

Повечето от тях не са по-големи от песъчинки. Те са получени от разрушаването на комети, породили куп метеорни тела – ледени и прахови частици, въртящи се по предишните им орбити.

По данни на НАСА Персеидите се движат със скорост от около 60 километра в секунда или 250 пъти по-бързо от реактивен самолет. Ако човек можеше да пътува с метеор от този поток, полетът му от Сан Франциско до Ню Йорк би продължил една минута, вместо пет часа със самолет.

Когато достигнат земната атмосфера с невероятната си скорост, тези частици изгарят при температури между 3000 и 10 000 градуса – около 10 пъти повисоки от тази на вулканична лава.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here