ПРОФ. КРАСИМИР ПЕТРОВ: ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ТРЯБВА ДА СЕ ПОДГОТВЯТ ЗА НОВА КРИЗА

0
2759
Усещането за перманентна криза в България е резултат на това, че все още не са решени проблемите от 2008-а година

Според професор Красимир Петров, преподавател по икономика и финанси, тази криза ще бъде дори по-лоша от онази през 2008 година, предаде БНР.

„Дълбочината на кризата обикновено се определя от натрупаните преди това проблеми, а натрупаните преди това проблеми обикновено са свързани с натрупания дълг. През 2008-а кризата я наричахме „дългова криза“. За последните 10 години спокойно можем да кажем, че дълговете, като цяло в света – в глобален размер, се удвоиха. Не само, че правителствата нищо не научиха от основните проблеми, които доведоха до предходната криза, но и буквално удвоиха същите тези натрупани проблеми“, изтъкна професорът.

Кризата вече е започнала, макар и медиите да не я отчитат като активна, категоричен е той: „Турската валута, ако си спомняте, миналата година се срина много жестоко. Турция има да рефинансира 300 милиарда долара външен дълг, което те едва ли ще успеят. В  Аржентина валутата се срина тотално и Аржентина е в тежка, дълбока криза. В Бразилия имаше валутна криза и икономиката потъва стремително. Имаше също така валутни кризи в Индонезия, разбира се Венецуела. Виждате проблемите в Дубай и разбира се Гърция, Италия, Испания, Португалия. Освен това има проблеми в Русия, Исландия, Унгария, Полша. Проблемите са тръгнали в много различни аспекти, но на този етап все още се крепят“.

За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ експертът уточни, че и

в САЩ има няколко щата със сериозни проблеми, които са изправени пред банкрут.

Кризата вече е тръгнала от около 20 различни места и тя просто поглъща. Кризата често пъти не е като земетресение – от днес – за сега, а често пъти е процес, който може да отнеме една-две до три години. Дори великата депресия от 1929-а г. се развива бавно и постепенно до 1931-ва година, едва след което вече се разгаря в глобален аспект и оттам вече тръгват и валутните и търговските войни“.

Усещането за перманентна криза в България е резултат на това, че все още не са решени проблемите от 2008-а година, коментира той: „Всички българи трябва просто да се подготвят за нова, още по-сериозна криза – да стопят всички видове дългове, да натрупат някакви наличности, кешови наличности за два-три-шест-осем месеца, така че ако утре работата им секне, да имат поне 6 месеца наличен кеш, с който те да могат да изхранват себе си и семейството си. Изобщо, трябва да имат готовност“.

Ако тази статията Ви харесва, подкрепете ни във Facebook!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here