„ТРЕНД”: ГЕРБ ВОДИ НА БСП С 1,2%

0
2320

Преди изборите за Европейски парламент разликата между ГЕРБ и БСП е 1,2%. Това сочи проучване на изследователския център „Тренд“. Три партии със сигурно представителство в Европейския парламент. 30% от българите все още не са решили за кого ще гласуват на предстоящите избори през май тази година. Партийните предпочитания на българите спрямо изборите за Европейски парламент нямат структурни различия с електоралния въпрос, който залагаме за парламентарни избори, пише „Епицентър“.

Разликата между първите две партии остава минимална (1,2%) в полза на ГЕРБ. За сметка на това се увеличава дистанцията между ДПС и Обединени патриоти, която през януари вече е почти двойна в полза на движението. Правим уточнението, че в предварително зададените опции сме заложили общо явяване на Обединени патриоти (ВМРО, „Атака“, НФСБ).

При евентуална друга конфигурация, това неминуемо би оказало влияние върху изборния им потенциал. Демократична България и „Воля“ запазват относително сходни нива, както през последните няколко месеца.

Основна разлика в данните между въпроса за европейски избори и този за парламентарни регистрираме в готовността да се гласува. Ако през последните три месеца на 2018 г. в електоралните въпроси за евентуални парламентарни избори деклариращите, че няма да гласуват, бяха между 35% и 37%, то на въпроса за европейските избори тези стойности се покачват до 45%.

Данните са логични предвид факта, че изборите за Европейски парламент традиционно са с по-ниска избирателна активност от парламентарните. Въпреки това, трябва да се има предвид, че декларираната активност е по-висока от реалното гласоподаване в деня на вота.

39% от всички анкетирани заявяват, че твърдо са решили за коя партия/коалиция ще гласуват на изборите за Европейски парламент, докато 30% все още не са решили кого да подкрепят. Данните ясно говорят, че в оставащите пет месеца до евровота има потенциал за динамика в електоралните нагласи. В разбивките по партийни предпочитания привържениците на ГЕРБ и БСП изгледат сходно мобилизирани.

Според журналиста Явор Дачков тези резултати са реалистични. Разликата между ГЕРБ и БСП е минимална в полза на ГЕРБ. Това е реално изследване за разлика от някои други. Проблемът е, че тези изследвания не могат да измерят корпоративния и купен вот, който ще е в полза най-вече на ГЕРБ, което при сегашните резултати ги прави фаворити. Докато БСП не излезе поне с 2 % отгоре шансовете на ГЕРБ да закрепят първото място и мандата са много големи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here