Започва разчистването на джунглата в Марица

0
140

След повече от 10 години от последното почистване на растителността от коритото на река Марица и поредица от неуспешни опити в миналия мандат да се премахнат дърветата, днес най-после стартират реални дейности за осигуряване на проводимост на водата. На събитието присъстваха кметът Костадин Димитров, ресорният заместник по екология Иван Стоянов и по строителство Тошо Пашов.

Зоната около реката е прекрасна, има голям потенциал, но е малко използвана. Почистването е съгласувано с всички институции, а нарочен консултативен съвет е приел планът на дейностите. На по-късен етап общината ще трябва да вземе решение как да развива реката, като една от опциите е да е пълноводна, обясни Димитров.

Почистването ще е щадящо за флората и фауната, категоричен е вицекметът Стоянов. По препоръка на „Зелени Балкани“ по-големите дървета ще бъдат запазени, за да хвърлят сянка и да потискат другата растителност.

Работата ще започне от бреговете, ще се работи на 5 етапа, всеки от които ще отнеме около седмица. След май ще се влезе по самите острови.

Трасето, което предстои да се почисти, е с дължина около 6 километра, уточни представителят на фирмата изпълнител „БКС Озеленяване“ Николай Талигаджиев.

Дейностите ще се правят поетапно и постепенно, за да не се повлияе върху биологичното разнообразие на птици и бозайници. В началото ще работят 9 души, на по-късен етап ще станат 25-30, включително водачи на машини. Самата техника ще бъде вкарана в реката по-късен етап.

Консултативната комисия, която ще маркира подлежащите на запазване дървета, включва специалисти от всички сфери – еколози, представители на „Зелени Балкани“, Дружеството за защита на птиците, общинската дирекция „Екология“, ОП „Градини и паркове“. Участват и строителни инженери пътищари, защото при напредване на работата ще трябва да се правят временни подходи, за да се влиза на островите, допълни Стоянов.

Срокът за изпълнение на дейностите е 90 дни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here