Вертолет от авиобазата в Крумово превози простреляното дете до „Пирогов“

0
246

Вертолет от 24-та Авиобаза Крумово транспортира до Пирогов простреляното дете от врачанския квартал Кулата, съобщиха от щаба на авиаторите край Пловдив. Детето изпадна в тежко състояние след инцидента.

„AS 532 Cougar“ с екипаж от 24-а авиобаза Крумово от състава на Военновъздушните сили (ВВС) изпълни успешно задачата за авиомедицинска евакуация днес, потвърдиха пред ПП от пресцентъра на военното министерство.

Както съобщихме, дете на година и половина бе простреляно в главата днес в късния следобед във врачанския кв. „Кулата“.

По искане на министерството на здравеопазването и с разрешение на началника на отбраната, бе изпълнен полет по маршрута Крумово – Враца – София, за да бъде превозено пострадалото дете, на което да се окаже спешна медицинска помощ, допълниха от МО.

Детето е докарано интубирано и в безсъзнание в „Пирогов“. При пристигане в болницата на детето е направен скенер и предстои спешна операция. То е с черепно-мозъчна травма, причинена от сачма, която го е улучила малко над веждата.

Причината за инциента е, че 12-годишно момче е простреляло племенника си. При игра на двора във врачанския квартал “Кулата” по-голямото е съборило въздушна пушка. Не е ясно как точно е произведен изстрела и е уцелило малкото дете. Майката на пострадалото в този момент също е била на двора. Веднага е извикана Спешна помощ. Медиците веднага се свързват със Здравното министерство, от където изпратиха военен хеликоптер, който е транспортирал детето до Летище „Враждебна“.

В сигнала до медиците се казва, че дете на 1,6 година е паднало от столчето върху маса. Незабавно тръгва линейка към отдалечения квартал, но семейството също решава да тръгне с личен автомобил и се разминават с медиците по пътя.

При направения рентген на пострадалото се виждало сачма в главата. Детето е интубирано.

Хеликоптерът излетя в 18.25 часа от авиобаза Крумово за Враца и се приземи в София в 19.45 ч. С него бяха превозени медицински екип и пострадалото дете, което е отведено в столична болница, дoбaвиха от министерството.

Ето и съобщението от Авиобазата в Крумово:
ВЕРТОЛЕТ ОТ 24-ТА АВИОБАЗА ТРАНСПОРТИРА ДЕТЕ В ТЕЖКО СЪСТОЯНИЕ
Днес, 13 април, в 18:24 ч. вертолет AS 532 AL Cougar от състава на Военновъздушните сили излетя от летище Крумово, за да изпълни задача за транспортиране на дете в тежко състояние от МБАЛ „Христо Ботев“ – гр. Враца до летище Враждебна. Екипажът беше в състав: командир – майор Марин Тасков, втори пилот – капитан Георги Стаменов, борден инженер – оф. канд. Светослав Стоянов и спасител – майор Светлозар Александров. В 19:15 ч. вертолетът кацна на затревена площадка в двора на болницата във Враца, откъдето заедно с детето на борда на вертолета се качиха доктор Стефан Стефанов и медицинска сестра Таня Гецковска.
Поради спешния характер на изпълняваната задача на вертолета беше осигурено приоритетно кацане на летище Враждебна, където той пристигна в 19:40 ч. Там го очакваше медицински екип с линейка, за да транспортира детето до УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ – гр. София. След успешното изпълнение на задачата вертолетът се завърна в 24-та авиационна база в 20:36 ч.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here