ЗАБРАНА ЗА СТАРИ КОЛИ В ЦЕНТЪРА НА ПЛОВДИВ

Методиката, която тепърва ще се разработва, е първата и задължителна стъпка за изпълнение на Мярка 28 от Програмата и въвеждането на ограничения за движението на лични автомобили в централната градска част на община Пловдив

0
1980

Пловдив и София бяха включени като пилотни градове в Националната програма за контрол на замърсяването на въздуха 2020-2030 година, приета преди една година. Там е посочено, че трябва да бъде ограничено влизането на автомобили, отговарящи на екокатегорията Евро 1 в централната градска част.

Подробностите са  в ръцете на местната власт – колко да е голям периметъра, в който да действа ограничителния режим, кои коли няма да могат да влизат и как ще се контролират, пише marica.bg

Пловдив е на път да приложи водещи европейски практики за опазване чистотата на въздуха поне в централната градска част. Местната администрация вече търси изпълнител на услугата „Разработване на методика за въвеждане на зона с ниски емисии на територията на община Пловдив“.

От изпълнителя на тази задача ще се търсят най- малко три варианта за ограничаване на замърсяването от битово отопление и транспорт, като те ще бъдат сравнявани по технически, финансови, екологични и социални елементи. Ще бъдат взети предвид и международните практики.

В Националната програма за контрол на замърсяването на въздуха 2020-2030 Министерството на околната среда и водите е дало много строги препоръки. Една от тях е обстойна проверка на превозните средства, в това число и отнемане на регистрацията на МПС-та, които не отговарят на необходимите екостандарти. Такива МПС-та са с отстранен катализатор или филтър за дизелови частици.

Как процедират другите страни?

Лондон въведе зона с  ултра ниски емисии, като „входният билет“ за нея струва 12.50 лири на ден.

В Букурещ също гласуваха промени, според които колите с категория Евро 1 и 2 не могат да припарват в центъра. Собствениците на Евро 3 пък трябва да купуват винетка, която струва 15 евро за един месец.

Барселона е наложила драстични мерки срещу замърсяването на въздуха, като е забранила на жителите да карат стари коли в централната част на града, която обхваща близо 60 кв. км. Забраната обхваща всички бензинови коли, регистрирани преди 2000 г. и всички дизелови коли, регистрирани преди 2006 г. Изключение се прави само за социално слаби шофьори, които могат да докажат годишен доход под 8000 евро – за тях забраната ще важи от догодина.

В някои китайски мегаполиси  от своя страна е измислен вариант, в който до центъра на града в един ден се допускат само автомобили с четни регистрационни номера, а в друг ден- нечетни. Друг пример е също, ако собственикът си заплати друг цвят- например червен- регистрационен номер, който естествено е с по- висока цена и не всеки жител може да си го позволи. С този различен номер може да се пътува свободно в центъра на града. Такива са практиките в Шанхай, Пекин и Шън Джън.

В голяма част от европейските държави има рестрикции по отношение на категорията на МПС-тата, което води и до необходимостта да бъде завишена цената на застраховката им. По този начин хората са заставени да се придвижват през града по друг начин, като например използват градския транспорт.

Не бива да забравяме, че големите градове разполагат с метро.

Според икономисти, градове, чието население надвишава 500 хил. души население, наличието на метро, освен като необходимост за облекчаване на трафика, също и допринася благоприятно върху икономиката на населеното място.

Град Пловдив е петият най- стар град в света, който от своето създаване, никога не е бил обезлюдяван. Това е причината конструирането на метро тук да е невъзможно.

Със своята вековна история, Пловдив е град върху пластове археологически богатства и находки.

Единственият адекватен вариант за облекчаване на движението е с надземни линии, което пък е и по- евтино от направата на метро.

Няма как да не се отбележи, че „Разработването на методика за въвеждане на зона с ниски емисии на територията на община Пловдив“ е един добър ход напред за местната администрация и нейното ръководство.

Градът е притегателен център за българи и чужденци. Облагородени паркове, богата история и чудесна почва за инвестиции.

За жалост разрастващите се индустриални зони и стремглавият ръст на населението имат и своя минус- увеличаването на трафика. А заедно с трафика идва и замърсеният въздух.

Топографията на Пловдив е в прегръдките на Стара планина и Родопите, което от своя страна го предпазва от силни ветрове и запазва климата мек. Но също така липсата на такива течения в някои случи води до застояване на твърдите частици във въздуха.

Това вероятно беше и причината не отдавна да четем публикации, че Пловдив е в топ 3 градове в Европа с най- мръсен въздух.

Методиката за въвеждане на зона с ниски емисии със сигурност ще повлияе благоприятно на средата, в която пловдивчани живеят. Тя би довела до по- свободно движение на доставчиците до магазините, което пък ще повлияе на цените на предлаганите продукти.

Близо 60 км е мрежата от велоалеи, която изгради или рехабилитира Община Пловдив през последните години, а има малко колоездачи.

Налагането на рестрикции по въпросната методика би тласнало жителите да използват алтернативни начини на предвижване, като градския транспорт, велосипед или да ходят пеш.

Пловдив расте и се развива, парковете и детските площадки са пълни с майки и деца. Чистият въздух трябва да е наш приоритет, за да имаме здравословна среда, в която да живеят и работят семействата ни.

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here