КАКВА Е ЦЕНАТА НА РУСКАТА ВАКСИНА ЗА COVID-19?

10 долара ще струват две дози от руската ваксина срещу коронавирус.

0
1244

Цената съобщи шефът на съвета на директорите на компанията „Р-Фарм“ Алексей Репик в ефира на телевизионния канал “ Русия-24 „.

За ефикасността на ваксината гарантира руският президент Владимир Путин. Той обяви, че тя гарантира продължителен имунитет срещу коронавируса и изтъкна, че тя е доста ефективна и че е преминала през всички възможни тестове, без да дава подробности за това, пише plovdivnow.bg.

„Ако говорим за експортните пазари, тогава говорим за факта, че за две дози от ваксината цената ще бъде, по нашата оценка, най-малко 10 долара. Най-вероятно ваксината от първите серии да бъде по-скъпа. В последствие ще стане по-евтина, когато се увеличи производтството й,“ каза Репик.

Световните здравни експерти обаче изразиха съмнение и притеснение относно „Спутник“. Причината е, че ваксината е получила разрешително след двумесечни тестове. Световната здравна организация е инициирала разговори с властите, за да се увери, че са спазени необходимите изисквания в изработването ѝ. От организацията съобщиха, че ваксината не е в списъка на шестте, достигнали фаза 3 от клиничните тестове.

Министерството на здравеопазването в Русия заяви, че критиките са неоснователни.

Здравният министър Михаил Мурашко заяви, че световните реакциите са породени от опасенията от конкуренция. Той също допълни, че платформата, използвана за синтез на ваксината, е безопасна и вече е доказана при производство на други лекарства.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here