В ПЛОВДИВ ЗАПОЧВА ПРОИЗВОДСТВО НА ЧАСТИ ЗА БОЙНИ РАКЕТИ

0
150

Части за бойни ракети ще произвежда в Пловдив оръжейният търговец Христо Христов. Инвестиционно предложение за това е внесено в Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив от „Сейдж Технолоджис“ ООД, където Христов е мажоритарен собственик, а съдружник му е Чоно Дънев. От началото на тази година институцията е „залята“ и с оферти с фокус върху бизнеса с отпадъци в града и региона.

Детайлите за ракети ще се правят в модерната четириетажна фабрика на Христо Христов, която вдигна преди две години на Околовръстното до разклона за Прослав. Тя е оборудвана за производство на машинни елементи, вили и агрегати и електронни устройства. В инвестиционното предложение е посочено, че производството ще се разшири с нова дейност – „монтаж на отделни модули и монтаж на ракета неснарядена в контейнер“, което е първи етап от производствен цикъл. Окончателното окомплектоване – снарядяване с барути и взривни вещества, ще се извършва във „ВМЗ“ ЕАД – Сопот.

Специфичен момент е производството и монтажът на ротор, съставен от основа и капак, които са от неръждаема стомана. В ротора се поставя заряд с тротилов еквивалент 0,0016kg/6p. и електровъзпламенител – с тротилов еквивалент 0,0001695kg/6p. Съгласно Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, роторът се класифицира като патрон за пиромеханизъм. От дружеството уточняват, че в Пловдив ще се изработват само основата и капакът на ротора, а зарядът ще се поставя в „Арсенал“ АД – Казанлък, който ще е подизпълнител по договор.

Сглобеният и окомплектован ротор ще се връща обратно в производствената база под тепетата за изпитване и съхранение, след което ще се транспортира до ВМЗ – Сопот, за окончателно сглобяване на ракетата с взривни вещества, пиротехнически елементи и барутни смеси. Прогнозният месечен капацитет на базата в Пловдив е за около 500 броя ракети. Предвижда се максималното годишно производство да достигне 6000.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here