В ГЕРБ СЕ КАНЯТ ВНИМАТЕЛНО ДА ПОДБИРАТ И ПРОВЕРЯВАТ КАНДИДАТИТЕ ЗА КМЕТОВЕТЕ

Няма да има милост за никой, иначе партията няма да съществува, заяви Бойко Борисов на конгреса на ГЕРБ.

2
2214
Борисов заръча събранията за излъчване на кандидати да бъдат открити и на тях да се канят и външни хора

В ГЕРБ вече постъпват сигнали срещу партийни кадри. Причината е задачата, която премиерът и лидер на партията Бойко Борисов постави на конгреса – всеки кандидат за кмет на ГЕРБ да премине през проверка, пише dnevnik.bg.

Ще се преценява какво е мнението на обществото за него, а онези, за които има сигнали за конфликт на интереси или други нарушения, ще бъдат проверени от новия орган – етична комисия. Това обяви Борисов на конгреса, който освободи отговарящия досега за изборните кампании Цветан Цветанов от всички постове.

Борисов заръча събранията за излъчване на кандидати да бъдат открити и на тях да се канят и външни хора. „Да чуем другата страна, какво мислят за нашите кметове и съветници. Дали не сме се самозабравили, дали не сме станали много лъскави, дали не сме станали номенклатура“, нареди той. Според него има качествени хора, които искат да участват в партийния живот на ГЕРБ, но „местният феодал не ги пуска“.

Според депутат до Борисов достига информация за всеки функционер, но иска и началниците на местните структури да го чуят от хората.

Разбира се, последната дума ще е на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и главно на самия Борисов, казват в партията. Очакват обиколките с джипа, започнали преди европейските избори, да продължат и за местните, които ще бъдат в края на октомври.

Етичната комисия ще приема и анонимни сигнали

Етичната комисия все още не е структурирана, но сигнали за разследване вече има. Вицепремиерът Томислав Дончев каза вчера пред БиТиВи, че идеята е членовете на комисията да са трима или петима и да има скромен технически персонал за приемане на сигналите. Те трябва да са с отлична репутация и ще приемат и анонимни сигнали.

До момента – още преди създаването на комисията, са постъпили над 10 сигнала, като повечето са срещу кметове, по думите на Дончев. Един от тези сигнали е на Яне Янев срещу кмета на Сандански Кирил Котев. Според Дончев данните изглеждат смущаващи и решение се очаква до седмица. Такива сигнали има и срещу кмета на Банско Георги Икономов.

Кметовете на Пловдив, Хасково и Ямбол няма да бъдат издигнати пак

ГЕРБ ще разчита за изборите основно на сегашните си кметове. Кампанията за техните успехи започна още по време на европейските избори. За 5 областни града е почти сигурно, че действащите кметове на ГЕРБ няма да получат доверието на Борисов и няма да бъдат издигнати. Единият е кметът на Пловдив – Иван Тотев, който обяви пред медии преди дни, че вероятно няма да се кандидатира след края на втория си мандат. По време на конгреса управлението на Тотев беше посочено като лош пример. Тотев бе обвинен от прокуратурата в длъжностно престъпление заради изграждане на зоокът в града. Районният кмет на район „Северен“ Ральо Ралев от ГЕРБ бе арестуван заради подкуп, а преди седмица Борисов нареди да се освободи заместник-кмета по строителството и общинската собственост в Пловдив Димитър Кацарски.

За наследник на Тотев като кандидат за кмет от ГЕРБ се споменава името на настоящия областен управител на Пловдив Здравко Димитров, който преди 4 години пак бе кандидат-кмет – но от „Реформаторския блок“. Димитров демонстрира добрите си отношения с Борисов, но няма подкрепата на местните структури, които предпочитали кмета на район Централен Георги Стаменов.

Със сигурност ще има смяна на кмета в Хасково Добри Беливанов. От ГЕРБ свалиха доверието си от него покрай т.нар. кумгейт, в който бе засегнат бившият вече депутат от ГЕРБ Делян Добрев.

Друг град, в който може да се очаква , Ямбол, който се ръководи от Георги Славов. На европейските избори през май в Ямбол ГЕРБ претърпя сериозно поражение от БСП, а срещу него негодуват неправителствени организации, които го обвиняват в злоупотреба с евросредства по различни проекти.

В ГЕРБ се говори, че няма да бъде издигнат за следващ мандат и Валентин Василев – Разград, чието „петно“ е налагането на финансови корекции по европроекти на общината.

Заради отстраняването на Цветан Цветанов може да не бъде издигнат отново кмета на Велико Търново Даниел Панов. Той е председател на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ), но се смята за протеже на Цветанов, който беше избран за депутат от този регион.

Преди европейските избори в структурите на ГЕРБ в София се говореше, че искат да издигнат „млад човек“. Но тъй като „такъв не е подготвян“ изглежда, че Йорданка Фандъкова отново ще се бори за пореден мандат.

В Смолян се смята, че бившият депутат и настоящ кмет Николай Мелемов няма да бъде кандидат за следващ мандат, а на изборите ще се яви заместник-кметът Марин Захариев. Захариев беше кандидат за евродепутат. Според някои депутати това е сигурен знак, че Захариев е „пробван“, но други твърдят, че Мелемов ще остане.

В партията очакват драстични промени в структурите. Борисов изрично предупреди два пъти, че такива промени ще има в Плевен и в Добрич заради лоши резултати на европейските избори, но и преди това.

2 КОМЕНТАРА

 1. То оставаше и трети мандат!!!!
  Кой ще го допусне?
  Те и двата мандата му са много!
  Нищо не направи!
  Оправи само собственото си състояние и си разби семейството – това направи!

 2. То и кмета на Родопи Пламен Спасов също няма да бъде издигнат за кандидат на ГЕРБ! Ако някой иска можем да се обзаложим. От 10-те сигнала, които са постъпили до момента, в етичната комисия, 2 са за Спасов и той вече е аут според близки до премиера Борисов.
  Областния Здравко Димитров също е дал много лоша атестация за Пламен Спасов, като буквално е заявил, че „Спасов много се самозабрави и загуби връзка с реалността“.
  Друг важен фактор, какъвто е Георги Гергов, също е казал, че „Това момченце много се самозабрави и много си позволява, но повече няма да е кмет!“. Той също щял да лобира за друг кандидат, според приближени до него по линия на политиката.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here