В БАНГЛАДЕШ-ВСИЧКИ УЧЕНИЦИ С МАСКИ В ЧАС

УНИЦЕФ:Опитът показва, че училищата не са основният двигател на предаването на вируса и че е възможно да ги държим отворени за присъствено обучение.

0
509

Ню Йорк към 16 септември 2021 г. – 18 месеца след началото на пандемията от COVID-19 училищата за почти 77 милиона ученици в шест държави продължават да са почти напълно затворени. Това сочи анализът на актуализираните данни, публикуван от УНИЦЕФ.

Според данните Бангладеш, Филипините и Панама са сред страните, които най-дълго са държали училищата си затворени. Общо 131 милиона ученици в 11 държави са пропуснали повече от три четвърти от присъственото обучение. В около 27% от страните в света продължава да има напълно или частично затворени училища.

„С връщането на присъственото обучение в много страни по света милиони ученици започват третата учебна година, без да влязат в класната стая, заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор. „Загубите, които учениците претърпяват заради това, че не са в училище, може никога да не бъдат възстановени“, допълни тя.

Затварянето на училищата създаде криза в сянка за децата. Освен че изостават с образованието си, много деца пропускат също храната от училище и редовните имунизации, подложени са на социална изолация и повишена тревожност, както и на злоупотреби и насилие. За някои от тях затварянето на училищата доведе до отпадане от училище, детски труд и детски бракове. Много родители нямаха възможност да продължат да работят, докато балансират между грижите за децата и техните образователни нужди. Някои изгубиха напълно работните си места, което тласна семействата им към бедност и създаде по-дълбока икономическа криза.

Дистанционното обучение беше като спасително въже за милиони ученици, но достъпът до технологии и качеството на учебната програма не бяха равномерно разпределени, дори в рамките на общностите и училищните райони.

Опитът показва, че училищата не са основният двигател на предаването на вируса и че е възможно да ги държим отворени за присъствено обучение. УНИЦЕФ призовава правителствата, местните власти и училищните ръководства да отворят отново училищата възможно най-скоро и да предприемат всички стъпки, за да намалят предаването на вируса в училищата, като:

  • Прилагане на правила за носене на маски за учениците и персонала в съответствие с националните и местните насоки;
  • Осигуряване на места за миене на ръцете и дезинфектант;
  • Често почистване на повърхностите и предмети;
  • Осигуряване на подходящо проветряване на помещенията;
  • Разделяне на учениците и учителите на малки групи, поетапно начало на учебния ден, междучасията, храненията и края на занятията; редуване в присъственото обучение;
  • Осигуряване на механизми за споделяне на информация с родители, ученици и учители;
  • Макар да не е предпоставка за отварянето на училищата, учителите трябва приоритетно да получат ваксина срещу COVID-19 след здравните работници на първа линия и хората в най-голям риск, за да се предпазят от предаване на вируса

„Кризата с образованието все още е тук и с всеки изминал ден, в който класните стаи останат празни, ситуацията се влошава“, отбеляза Хенриета Фор. „Това е криза, която няма да позволим светът да пренебрегне. Каналите ни потъват в мълчание, но посланието ни е силно:

Всяка общност навсякъде трябва да отвори училищата възможно най-скоро. Училищата трябва да са последните затворени и първите отворени институции. Трябва да започнем да слагаме на преден план най-добрия интерес на всяко дете.

Във всички случаи, освен при най-крайните ситуации, това означава да върнем учениците в класната стая“, коментира Фор.

Правителството на Бангладеш започна отварянето на началните, основните и средните училища в страната на 12 септември 2021 г.

Училищата в страната ще спазват противоепидемичните мерки, както и указанията на УНИЦЕФ- всички ще носят предпазни маски, в това число и учениците в час.

На преден план е поставена безопасността на децата, както и ограничаването на вредни контакти с потенциално заразени повърхности и хора в класните стаи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here