ТРЕВОГА В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ ПРЕДИ ПОВТОРНИЯ ЛОКДАУН- РОДИТЕЛИТЕ ИЗЧЕРПАЛИ ОТПУСКИТЕ СИ

Най-тежка е ситуацията на работещите семейства без помощ от дядовци и баби.

0
343

Намерението за затваряне на детски гради и ясли предизвика тревога и негодувание сред родителите, а безпокои и педагозите. Най-тежка е ситуацията на работещите семейства без помощ от дядовци и баби. Те няма на кого да оставят хлапетата при повторно затваряне на учебните заведения, а през трите месеца в този режим през пролетта са изчерпали отпуските. Не е вариант дори работата от къщи, защото се оказва невъзможна в присъствието на мъници по на 3-4 г., които изискват постоянно внимание.

Майка на 4-годишно дете от  втора група в детската градина е разтревожена е, че остават два дни, в които момичето ще посещава занятия, а после остава у дома. В същата ситуация през пролетта  ползвала отпуск, но в края на годината вече не са останали дни. А неплатен преди Коледа ще остави семейството без доходи. Със съпруга й работят в областта на културата.

Само преди седмица министърът на културата обеща, че няма да се затварят културни институции,  политиката на МОН бе в същата посока, а към днешна дата правим обратен завой, възмущава се от честата смяна на курса майката. Според нея управляващите се поддават на настроения и коментари в социалните мрежи, за които обаче не е ясно от каква част от хората се споделят. Жената настоява за повече последователност, защото вече се изгубва в често сменящите се решения – само в понеделник три пъти за един ден по отношение на образователната система.

Именно заради това и въпреки, че оставането у дома ще създаде големи трудности, жената е против предложенията в яслите, детските градини и в начален етап в училищата да има дежурни групи за децата на родители, които нямат възможност да ги гледат. Трудно ще се създаде регламент как да се преценява кои деца ще се приемат и сигурно ще има недобросъвестни семейства. А и трябва решенията да са по-унифицирани, защото иначе се създава пълен хаос, разсъждава майката. От една страна е категорична, че светът не може да спре заради пандемията, от друга е съгласна, че умират хора и трябват мерки.

Миналата зима нейното семейство преболедувало 3 пъти, но не се знае точно какво. По онова време и съпругът й пътувал до Китай, където имаше пик на епидемията.

За да намери изход от финансовото затруднение при затварянето тогава, майката решила да започне допълнителна работа. Говори италиански и се ангажирала да работи за уеб хостинг компания. Доходите били много добри, но бързо се оказало, че не може да съчетава служебните ангажименти и гледането на малкото дете у дома.  Затова и сега не вижда такъв вариант, ако се наложи да вземе неплатен отпуск.

Не знам как се справят родители с по две деца, ако се налага и двамата да работят от къщи, а едното е и ученик,съчувства им майката.

Точно в такава ситуация е Таня Калайджиева – по-голямата й дъщеря е второкласничка, а по-малката е във втора група в детската градина. Тя също вече е използвала платения отпуск. А да работи от къщи не става, защото семейството има един компютър. Трудно може да се направи график, по който тя и съпругът й да го ползват в режим хоум офис, а през него и щерката да се включва в онлайн уроци в реално време. Сега не е наясно какво ще последва. И е толкова обезсърчена, че даже не иска да се информира и е спряла да гледа новини – всяко нещо, което се съобщи, след час се променя.

Има притеснение и сред колегите, обясни директорката на ДГ „Росица“ Боряна Калайджиева. Всички обаче са на линия, в целия екип има само двама карантинирани като контактни на свои близки – домакинката и завеждащата административна служба. Калайджиева обаче общува с тях предимно онлайн, за да се спазва стриктно изискването да не се сливат потоци и всеки екип да контактува само с групата си.

Според директорката  колегите й са склонни на затваряне, за да се поуспокои ситуацията, но мярката да е краткосрочна. Могат да го понесат и във финансов план, защото все още имат останали дни от платения годишен отпуск. През пролетта изразходвали доста от него. После, през лятото, обаче работили по изискването без смесени групи. Така, оставайки всеки със своята,  тогава ползвали само по седмица отпуск. И към днешна дата има резерв от дни, които могат да ползват при затваряне от петък. След празниците започва нова година и ще разполагат пак с дългия отпуск, който им се полага като педагози.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here