ТОТЕВ САМ СЕ ОТКАЗВА ОТ ТРЕТИ МАНДАТ! ЩЕ МУ ИЗЛЕЗЕ ЛИ КЪСМЕТЪТ НА ЗИКО ТОЗИ ПЪТ ЗИКО?

0
2211

Кметът Иван Тотев няма да се кандидатира за трети мандат! Това съобщи самият той на пресконфренция пред пловдивски журналисти.

„Ще си направя самоотвод на днешните събрания, категорично съм решил. След 12 години в управлението чувствам умора и нещо като „бърнаут“. Искам да си почина, но ще продължа да работя активно за ГЕРБ“, обяви градоначалникът, който е и общински лидер на партията.

Тотев отказа да съобщи кого би подкрепил за кмет на Пловдив. „След два мандата превърнахме Пловдив в платформа, в която всеки може да намери своето място. Горд съм от постигнатото през моите два мандата“, подчерта Тотев.

„Когато се качих на античната колона /при вдигането на колонадата на централния площад/ онзи ден, изпитах истинско удовлетворение от това колко се промени градът за 2 мандата. Живея със самочувствието, че това са най-успешните мандати на Пловдив в новата история на града и съм щастлив, че аз го ръководих“, заяви Иван Тотев.

От днес в ГЕРБ започват партийните събрания за издигане кандидатури за кмет на Пловдив и на райони, както и за листата на общински съветници. През следващите три дни по график ще се проведат събранията в шестте района. Днес са сбирките на организациите в „Централен“ и „Северен“, утре – на „Южен“ и „Източен“, в сряда – на „Тракия“ и „Западен“.

Гражданите могат да присъстват на събранията, тъй като на националната конференция преди по-малко от месец лидерът Бойко Борисов каза, че ще са открити. Нечленовете на ГЕРБ обаче няма да могат да предлагат кандидати на партийните събрания, а ще ги внасят директно в централата на партията.

Очертава се областният управител Здравко Димитров да бъде единната кандидатура на ГЕРБ за кмет на Пловдив.

Това ще е трети опит на Зико да щурмува кабинета на „Ст. Стамболов“ 1. Вероятно е Димитров да бъде подкрепен с мнозинство от районните партийни структури, още повече че самият той неведнъж е декларирал личното си приятелство с премиера лидер на партията Бойко Борисов.

Възможно е обаче районните организации да издигнат кандидатитурите на районните си ръководители – кметовете на „Централен“ Георги Стаменов и на „Тракия“ Костадин Димитров, общинският съветник Георги Василев на „Южен“ и колегата му Ясен Михайлов на „Западен“, както и шефът на „Чистота“ Иван Стоянов, който ръководи структурата в „Източен“. За „Северен“ не е много ясно как ще протекат номинациите, заради скандала с арестувания за подкуп кмет Ральо Ралев. Там председател на районната структура е бившият депутат Стефан Дедев.

Твърде е вероятно да има сериозно обновяване на кандидатската листа заради повелята на Борисов да се разделят партийните длъжности от позициите в общински и държавни предприятия. Самият Иван Тотев остава градски лидер на ГЕРБ.

Окончателното решение за кандидатите за кмет, районни кметове и общински съветници ще има самият Борисов. Това се очаква да стане ясно в края на август.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here