СОБСТВЕНИЦИ НА ПРАСЕТА ГОТВЯТ ПРОТЕСТИ

0
1881
Всички прасета, които се отглеждат без регистрация, ще бъдат изклани след 5 август

Собственици на прасета в Сливен, Разград и Пазарджик готвят протести заради мерките, които са разпоредени за борба със африканската чума по свинете, съобщи bTV. 

До вчера всички собственици на прасета в Северна България и около големите свинекомплекси трябваше да заколят животните си, за да не се превърнат в огнища на АЧС, които да пренесат заразата към фермите. Мярката важи, но със срок до 2 август, т.е. утре, и за стопаните на свине в Южна България.

Пет са вече свинекомплексите, засегнати от чума. 57 са установените огнища в страната според данните на БАБХ от вчера вечерта.

Вчера при президента Румен Радев се събраха всички отговорни министри, шефове на агенции и служби.Държавният глава обсъди с тях мерките срещу АЧС и начините за справяне със заразата, която се превръща вече в криза.

Вицепремиерът Томислав Дончев предупреди всички кметове на населени места, че мерките трябва да се спазват. Той посочи, че властите не срещат подкрепа на много места и се разпространява невярна информация, както и се отрича изобщо съществуването на вирус на свинска чума по свинете.

„Най-страшно ще бъде, ако епидемията от АЧС я съчетаем с епидемия от политическа глупост“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here