Япония разреши експериментите с хибридни ембриони между хора и животни, а изследователят Хиромуци Накаучи е първият, който получава правителствена подкрепа за създаването на животински ембриони, съдържащи човешки клетки.

До март 2019 г. в Япония действа забрана за използването на ембриони от различни животни, които съдържат човешки клетки, на възраст над 14 дни, както и всякакви други експерименти с тях, включително и трансплантирането им в сурогатни животни.

През този месец Министерството на образованието, културата, спорта, науките и технологиите одобри заявката на учените за създаване на хибрид между човек и животно, както и последвалите експерименти върху него.

След одобрението биологът Хиромицу Накаучи, ръководител на научни екипи в Университета в Токио и Станфордския университет в Калифорния, планира да отглежда човешки клетки в ембриони на мишки и плъхове и след това да ги трансплантира в сурогатни животни.

Крайната цел е

да бъдат произведени подходящи органи в животински организъм, които да могат да се използват при хора,

нуждаещи се от трансплантация.

Експериментите на Накаучи са първите одобрени съгласно новите правила на Япония. „Изследването в крайна сметка може да доведе до нови източници на органи за трансплантация, но етичните и техническите препятствия трябва да бъдат преодолени“, категоричен е биологът.

В повечето държави в света е забранено да се правят експерименти с химерни ембриони. В САЩ са позволени подобен тип изследвания, но през 2015 г. е наложен мораториум върху държавното им финансиране.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here