СЛЕД ЛЮБОВТА – БОЙ! ДПС КЪМ ГЕРБ: „СМЕЙТЕ СЕ, СМЕЙТЕ СЕ. ЩЕ ВИ СТАНЕ МНОГО СМЕШНО В СКОРО ВРЕМЕ С ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ!“

Лют спор между управляващите и ДПС на заседание на правната комисия

0
2352

Лют спор между ДПС и ГЕРБ възникна още при обсъждането на първия текст от проекта за промени на Правилника за работата на Народното събрание от правната комисия, предаде Канал 3. 

От Движението категорично се противопоставиха на предложенията на мнозинството за ограничаване броя на процедурните въпроси по начина на водене на едно гласуване от страна на депутатите.

Всяка парламентарна група има право до три процедурни въпроса, които се отнасят до начина на водене в рамките на едно гласуване – това предложение на Данаил Кирилов предизвика юриста и заместник-председател на ПГ на ДПС Хамид Хамид.

„Абсурдно!“, изригна той. И се възмути, че управляващата партия възнамерява да отнеме правото на всеки депутат да се изказва свободно по време на един дебат.

„За да няма злоупотреби, председателят трябва да си върши работата. Щом има толкова злоупотреби на правилника, значи председателят не се справя със задълженията. Щом има толкова катастрофи, вие казвате на хората – ще им отнемем правото да шофират и един шофьор ще излиза на пътя само три пъти месечно“, направи аналогията той.

По думите му не отнемането на правото на всеки отделен народен представител на процедура е решение на проблема със злоупотребите от трибуната, а управляващите да следят дали водещият на заседанието зам.-председател или председател спазва Правилника и санкционира нарушителя на трибуната.

„Той има право да прекъсва с копчето, да наказва“, изреди възможността за санкции Хамид. „Разбирам, целта ви е да ограничите злоупотребите с това процедурно право, но намерете друг подход, а не да ограничите депутатите, защото това е крачка към диктатура“, обвини Хамид Хамид.

„Има независими народни представители, те нямат право на процедура, като не са член на група ли?“, попита той. И добави към въпросите – депутатите от ПГ ще трябва ли да искат и пълномощно от председателя на групата си, за да направят процедура.

„Това е абсурд! Това ви е най-прекият път към предсрочни избори“, предупреди Хамид. А на усмивките откъм представители на мнозинството, репликира:

„Смейте се, смейте се. Ще ви стане много смешно в скоро време с предсрочни избори!“

Хамид поиска текстът да отпадне, а Данаил Кирилов в крайна сметка, сам си го оттегли.

В същото време правната комисия малко след това прие още по-ограничаващ текст, който предвижда всяка ПГ да има право само на един процедурен въпрос по начина на водене на точка от дневния ред.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here