СЪС ЗВЪН НА ЧАНОВЕ, ДЪРВЕНИ КАЛЪЧКИ И ФУСКИ КУКЕРИ ГОНИХА БОЛЕСТИТЕ И ЗЛИТЕ СИЛИ В МАРКОВО

0
5629

Повече от 100 кукери накичени с чанове, маски и саби, заедно с изпълнители на гайди и танцови състави се включиха в пищните народни тържества, посветени на настъпващата пролет в Марково, предаде репортер на Родопи-инфо от мястото на събитието.

Обичаят „Кукерство“ е част от традиционните пролетни празници за региона и символизира изгонването на злите сили, отминаването на зимата и настъпването на топлите и плодородни дни. По традиция в неделята след Тодоровден се отбелязват кукерските тържества в Марково. Тук празникът е на голяма почит и се радва на особена популярност сред мало и голямо.

Празникът започна с дефиле на кукерски групи, пристигнали тук от различни населени места. Мъже, жени и деца, облечени в атрактивни костюми и с много настроение се отправиха към централния площад на Марково пред читалището „Алеко Константинов 1907 г.“, за да прогонят зли духове и да благословят хората за здраве и берекет.

Гайдарският състав към ансамбъл „Еподай“ засили емоционалното настроение на гостите, пристигали да уважат местните традиции.

Кукерската група и самодейният състав от карловското село Климент повиши адреналина на присъстващите с чудесните костюми и изпълнения. Те представиха ритуал за прогонване на злите сили и посрещане на пролетта, съпроводени с традиционни български хора и водени от кмета, Мано Манов.

По-късно малчуганите от ДТС „Синчец“ с ръководители Кремена и Спиро Гогови към местното читалище повишиха настроението с песни и танци.

На сцената свои програми представиха и кукерски групи от селата Първенец, Храбрино, Марково и пловдивския квартал „Коматево“, както и състав „Младежки сърца“ с ръководител Диана Иванова и формацията „Паскалев“ – Пловдив.

„И днес на мен се падна честта да поведа хорото на кукерския празник в с. Марково. Уважихме събитието, организирано от Кметство и Читалище с. Марково с екипа ми. Кукерските празници са традиционни за община „Родопи“ и ние се стремим да съхраняваме и поддържаме традициите живи.“ – сподели Павел Михайлов пред репортер на Родопи-инфо.

Участниците в кукерския празник получиха грамоти от кмета на Марково, Десислава Терзиева. Сред специалните гости на тържествата бяха заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, депутатът Борис Ячев, кметът на община „Родопи“ – Павел Михайлов и неговите заместници, Неази Таир и Владимир Маринов, председателят на Общински съвет Георги Цанков, главната финанситка на общината Ивелина Стефанова и съветници.

В следобедните часове се проведе конкурс за най-добри маски и костюми, дело на деца и възрастни.

Празничният ден премина спокойно под охраната на няколко полицейски екипа от Първо РПУ-Пловдив, които следяха за реда и пренасочваха движението по обходен маршрут.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here