С БОЙ, С ФУСКИ, ГОНЯТ ЗЛИТЕ СИЛИ В ПЪРВЕНЕЦ /видео/

Според обичая в селото боят с фуска гарантира здраве през цялата година

0
3726
Традициите в Първенец от година на година все повече заприличват на карнавала в Рио де Жанейро

Стотици жители на село Първенец гонят злите сили и се млатят за здраве навръх Сирни Заговезни, по време на традиционният кукерски карнавал, който изкарва мало и голямо по улиците още от тъмна доба.

Мъже със страховити маски, някои наподобяващи злите орки, тролове и гоблини от „Властелинът на пръстена“ налагаха по гърбовете, който сварят с „фуски“ от надути свински мехури.

Злите гоблини със зловещото оръжие за млатене наречено ФУСКА в ръце

Според обичая в селото боят с фуска гарантира здраве през цялата година и най-вероятно ще е точно така, след като репортерите на Родопи-инфо видяха как някои бяха налагани. Всеки който издържи на такова млатене наистина трябва да е много здрав!

Другата местна карнавална особеност е, че гостите и жителите на селото ще бъдат потупвани по вратовете, от маскираните участници, в колоритното шествие и с ръчно изработени дървени саби, с рисунки и закачливи надписи.

Всичко се прави за здраве и само за здраве, твърдят местните, докато ви налагат.

Пищното карнавално шествие, както винаги, започна още в 5 часа сутринта с мощния звук на тъпани и зурни. А веселбата ще продължи до късно с музикантите от оркестър „Хебър“. Тогава ще е конкурсът и за най-страшна, стилна и колоритна маска. Осигурени са много награди.

Традиционния кукерски празник на Сирни Заговезни в Първенец – 2019 г.

Ако Ви е харесала статията, подкрепете ни във facebook!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here