РУСИЯ СВАЛЯ НАПОЛОВИНА ЦЕНАТА НА ГАЗА ЗА БЪЛГАРИЯ?

Цената на руския газ за България може да бъде понижена с над 50 на сто

0
720

„Газпром“ смята да преразгледа ценовите параметри на договора за доставка на газ в България, пише „Комерсант“.

По данни на руския икономически всекидневник газът може да бъде „отвързан“ от петрола и вместо това цената му да се индексира по модела на западноевропейските хъбове. Според оценки на анализатори цената на руския газ за България може да бъде понижена с над 50 на сто до 140 долара за 1000 кубични метра.

„Газпром“ във всички случаи ще трябва да преразгледа формулата на определяне на цената на газа заради задълженията на концерна пред Европейската комисия, свързани с антимонополното разследване. Освен това от тази есен България ще може да получава газ от Азербайджан, а също така и втечнен природен газ от световния пазар, отбелязва руското издание.

Вестникът се позовава на източници, запознати с хода на преговорите. Според тях дъщерната компания „Газпром експорт“ може да промени формулата на ценообразуването в дългосрочния договор за газови доставки с „Булгаргаз“. Във вторник българската държавна компания съобщи, че се надява до края на месеца да приключи преговорите с „Газпром експорт“, което ще позволи значително понижаване на цената за България, припомня изданието.

Източниците му потвърдили, че преговорите са в напреднал етап. „Газпром експорт“ отказала коментар по темата. България не е най-значимият клиент за „Газпром“, но руският монополист едва ли ще иска да я изгуби, затова София най-вероятно ще получи исканата отбивка в цената на газа, смятат експерти на „Газета“. България се стреми да намали с 2,52 на сто цената на руския газ за второто тримесечие на 2020 г. Страната разчита да плаща за един мегават 1,11 лева по-малко.

София отдавна се кани да замени част от руското гориво с по-скъп американски или катарски втечнен природен газ и с газ от Азербайджан, посочва всекидневникът.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here