ПРОФ. КАНТАРДЖИЕВ: ДЕЛТА ВАРИАНТЪТ Е В ПЪТИ ПО-ЗАРАЗЕН

0
535

Делта вариантът е в пъти по-заразен от досегашния доминиращ британски. Неваксинираните ще имат проблем тази есен. Това прогнозира проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинационния процес към Столична община.

Ако съдим по спазване на мерките, по реакцията на Министерството на здравеопазването и кампанията на ваксинирането, това са три невидими неща. Нито виждам кампания за ваксинация, нито се взимат мерки. Някои области заболеваемостта е над 100 души на 100 хиляди население. 11 са области с такава заболеваемост на 14-дневна база.
В София са 132 на 100 хиляди, защото там преди няколко дни стана нещо много грозно, тъй като директорът на РЗИ искаше да се въведат мерки. Най-много са в Бургас – 166 на 14-дневна база, посочи проф. Кантарджиев.

По отношение на идеята за задължителна ваксинация за някои професии, както в други страни, Кантарджиев подчерта, че това са политически решения, за които няма политическата воля, отговорност и мъжество за това.

Според Кантарджиев, България се е справила добре с предходните вълни, въпреки че здравната система е била натоварена.

Кантарджиев очаква пикът да дойде по-бързо на новата четвърта вълна. Първоначално смятал, че това ще бъде октомври.

По думите му, ако 2022 г. и 2023 г. настъпи мутация и трябва ваксината да промени, фирмата производител да може да адаптира препарата си за нов вариант.

„Делта вариантът е с пъти по-заразен от досегашния британски, не че количеството вирус е стотици пъти повече в носоглътката, но движението на хората е много по-бързо, подобно на чревните инфекции от морето преди време“, допълни Кантарджиев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here