ГОЛЯМА БОГОРОДИЦА-ТРАДИЦИИ И ОБИЧАИ

Всяка година на 15 август честваме Голяма Богородица по нов стил. По стар стил празникът се пада на 28 август.

0
669

Той принадлежи към дванадесетте най-големи християнски празници.

Предшества се от строг пост. Думата „успение“ означава мирен край. На този ден християните празнуват възнесението на Божията майка към небето и нейното обединението с Бога. Успение Богородично символизира края на земния живот на Света Богородица – Майка на Исус Христос.

Според легендата три дни преди смъртта си Божията майка имала видение. Пред нея се появява архангел Гавриил, който я предупреждава за началото на нейния небесен живот. В знак на потвърждение на присъствието си и на достоверността на това, което е казал, той ѝ подарява палмова клонка. В посочения от него ден апостолите, проповядващи в различни страни, се събират в Йерусалим, за да се сбогуват с Божията майка и да я погребат. А самият Исус Христос, придружен от душите на праведниците, ангели и архангели, слиза на земята, за да вземе тялото и душата на Божията майка, тъй като тя е пожелала да го види преди да напусне този свят.

Дева Мария е била погребана в пещера в близост до Гетсимания, чийто вход е бил затворен с голям камък. Единствено апостол Тома закъснял за погребението. Пристигайки по-късно, той вижда само плащаницата на възкръсналата Божия майка.

Значение на празника Успение Богородично

За много хора празнуването на деня на смъртта на Божията майка може да изглежда странно, защото този ден е свързан с мъка, болка и загуба. Но християнската вяра разглежда смъртта като изпитание, което всеки трябва да премине, за да си осигури вечен живот. Съответно Успение Богородично се счита за празник, а не за повод за тъга, защото на този ден Божията майка се събира отново със сина си.

Традиции на Голяма Богородица

На Успение Богородично християните задължително ходят на църква. В миналото на този празник са се освещавали семената и пшеничните класове от новата реколта. В църквата трябва да запалите свещ за всички свои роднини, както и да се помолите за здравето на най-близките си хора, особено на децата.

На този ден се палят свещи и за починалите близки.

Жените носят дарове в църквата – обредни пити, кърпи, цветя и оставят пари за здраве. Света Богородица е закрилница на майките, бременните жени, децата и семейното огнище. Затова на този ден молитви към нея отправят жени, които не могат да заченат, майки, неомъжени девойки и всеки който търси изцеление или решение на житейските си проблеми.

Добре е вечерта срещу 15 август да се преспи в храм с името на Божията майка. Вярва се, че болните оздравяват, след като го направят.  Денят е подходящ за даване на курбан за здраве и плодородие, за събиране със семейството.  У нас в църквата „Успение Богородично“, в Арбанашкия манастир „Света Богородица“ се намира една от чудотворните икони на Божията майка. Бездетните жени, които отправят молитви пред нея, зачеват след това.

На Голяма Богородица пред тази икона се покланят хора от цялата страна. Според поверието чудото спохожда само тези, които рано сутринта зърнат чудотворната икона на Божията майка. По традиция на Голяма Богородица на трапезата трябва да присъства празнична питка, приготвена от осветено брашно, варено жито, царевица и пилешко месо. Задължително е на този ден да се консумира диня и грозде.  Някога предците ни са приготвяли зимнина на празника.

Какво не може да се направи на Успение Богородично?

На Голяма Богородица избягвайте кавгите, особено със семейството и близките ви приятели. Не отказвайте помощ на никого – опитайте се да помогнете на всеки, който ви помоли за това.

На Успение Богородично никой не трябва да работи.

Суеверия, свързани с Успение Богородично Нашите предци са вярвали, че на този не трябва да ходим боси, особено върху покритата с роса трева, която е символ на сълзите на Пресвета Богородица. Затова, вървейки през нея, човек може да си навлече болести и нещастие. На този ден не трябва да се носят стари или неудобни обувки. В противен случай бъдещият ви живот ще бъде изпълнен с различни трудности и проблеми.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here